De ‘biologische consument’ eet duurzaam

0

Consumenten die vooral biologische voedingsproducten koopt, leven duurzamer. Franse onderzoekers hebben dit kunnen afleiden uit gegevens van de NutriNet-Santé-studie. De belangrijkste reden is de lagere consumptie van vlees van de gemiddelde ‘biologische consument’. De biologische consument eet ook voedzamer en is vanzelfsprekend minder blootgesteld aan pesticiden.

Biologische voeding wordt soms als niet-duurzaam bestempeld, omdat de productie van biologische groenten meer landbouwoppervlakte opeist. Maar biologische landbouw produceert minder stikstofoverschot en maakt minimaal gebruik van pesticiden, en dat houdt al een minder zware belasting op het milieu in. De keuze voor het productiesysteem (biologisch of conventioneel) is dus niet doorslaggevend als het gaat om duurzaamheid (CO2-uitstoot), het voedingspatroon is dat wel. Voor veeteelt is veel meer landbouwareaal nodig, daarom is het eten van minder vlees een duurzamere keuze dan het al dan niet eten van bio.

Het onderzoek wees ook uit dat biologische consumenten meer geld uitgeeft aan eten, omdat biologische voeding nu eenmaal duurder is. De biologische consument eet ook meer vezels, vitaminen en mineralen, en heeft een gezonder lichaamsgewicht.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.