De Boekenbeurs

0

In België hebben we elk jaar de Boekenbeurs. Alle uitgeverijen staan daar in volle glorie te pronken met de boeken die ze het afgelopen jaar hebben uitgegeven. En hoewel ik, en velen met mij, vinden dat de Boekenbeurs wel eens een frisse wind, nieuwe locatie, en een ander concept kan gebruiken, kuier ik er toch telkens opnieuw met veel plezier rond. Wetende dat ik thuis nog een paar 100 boeken heb liggen die ik eigenlijk wil lezen. Daarom had ik voor mezelf dit jaar de belofte gemaakt: als ik een boek zou kopen, moest het een boek zijn waar ik inspiratie uit kan halen voor mijn professionele zelve. Over eten of moestuinieren dus. En wonder boven wonder werkte die aanpak: ik verliet de Boekenbeurs met slechts twee boeken in mijn herbruikbare zak.

Het eerste boek is LOT ( Likoké on tour). Een boek over het restaurant van Piet Huysentruyt, in België vooral bekend als SOS Piet. Oorspronkelijk ligt hun restaurant in de Ardèche. Maar vorig jaar trokken ze als echte rocksterren de wereld rond. Van Singapore tot Zuid-Afrika. Op al die locaties openden ze voor een aantal dagen een pop-up restaurant. Interessant boek om te lezen vooral als je weet dat ze met Likoké graag alles zo lokaal mogelijk kopen en zelf op zoek gaan naar de lekkerste dingen die de natuur te bieden heeft. Ik ben vooral benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt in voor hen onbekende landen.

Kiemen KwekenHet tweede boek is een boek dat ik heb gekocht omdat ik al langer met een idee rondloop. Het is een boek over kiemen kweken en naar mijn gevoel the next big (of small) thing in de wereld van het moestuinieren. Mensen gaan steeds kleiner en kleiner wonen, maar willen wel graag groenten eten die ze zelf telen én, als het even kan, lekker en gezond zijn. Kiemen voldoen aan al die eisen. Het grote voordeel is dat je de meeste kiemen kunt kweken met een simpele pot, licht en wat water. Aangezien kiemen het potentieel van een volledige plant vasthouden, zijn ze potentiële vitamine-en smaakbommen. Iedereen die ze al eens zelf geteeld heeft, zal dit beamen. En last but not least: het gaat snel. Erg snel. Op een dikke week ga je van zaadje tot een kiempje op je bord. Welke andere groente kan dat? Instant gratification noemen ze dat wel eens. Bovendien is het ook nog eens relatief goedkoop en niet afhankelijk van vriezen, felle zon of wateroverlast.

Ik heb al enkele bladzijden gelezen in het boek en ik wil meteen aan de slag gaan. Niet enkel zelf kiemen telen, maar ook andere mensen enthousiast maken. Hoe ik dat ga doen? Nog geen idee, maar ik denk dat er genoeg opportuniteiten zijn. Soms is het al voldoende om ergens in te geloven en er vol voor te gaan. Een zaadje is alvast geplant, nu is het wachten tot het ontkiemd. Of ook niet. Ik weet in elk geval dat ik tijdens de donkere herfst- en wintermaanden mijn moestuin weer ga missen en dat ik dat leeg gat ga invullen door binnen kiempjes te kweken. Komt helemaal goed!

Robby Sallaets, http://www.groentenuitedegem.be/

Comments are closed.