De boom als geneeskruid

0

Aan de randen van bossen vinden we momenteel de belangrijkste kruiden en voeding voor ons welzijn. Een van de bomen die we in het voorjaar tegenkomen met een prachtige kleur, is de lindeboom.

De lindeboom, bekent van dorpspleinen en oude rechtplaatsen, deed ook dienst als zonnewering voor de boerderijen, in de vorm van een lei-linde. Alle delen van deze boom zijn geneeskrachtig en bruikbaar.
In het voorjaar eerst het blad en de knoppen. Het is als jonge vitamine rijke voorjaarsgroente. Dit blad bevat veel slijmstoffen en vetzuren. Als het blad ouder wordt is het minder goed als groente te verwerken.

Maar dan komen de onovertroffen bloesems, die opengaan de eerste week van juli.
Veel mensen kennen de lindeboom van de plakkerige troep die ze in de zomer vinden op hun auto. Dit wordt veroorzaakt door de bladluizen die een hapje komen eten van de linde. Deze scheiden een zoete plakkerige stof af.

De lindebloesem is te gebruiken voor een van de lekkerste theesoorten uit de natuur. Deze heeft anti-virale eigenschappen. Dit was een van de redenen waarom een linde voor het huis en een vlier (ook anti-viraal) achter het huis stond, zodat de bewoners een complete huisapotheek in hun directe omgeving ter beschikking hadden.
De bloemen bevatten veel etherische olie die deels verloren gaat bij het drogen. Daarnaast bevatten ze looistoffen en een glycoside die het zweten bij ziekte bevordert, waardoor de lichaamstemperatuur verhoogd wordt en virussen eruit gegooid worden.
Verder ontkrampt de linde en stimuleert de linde de darmen en de nieren. Het is net als de vlier uitstekend bij verkoudheid en griep.

Een zomerzitje gemaakt onder een lindeboom helpt mee om op bloedhete zomerdagen verkoeling te geven. De temperatuur onder een grote ( linde) boom is vaak 5 graden lager dan de omgevingstemperatuur.

Zo zie je dat rechtspreken op een dorpsplein, waar de rechters het hoofd koel moesten houden, een uitstekende locatie was.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.