De Europese cosmeticaverorderning biedt onvoldoende bescherming voor de consument

0

Cosmetica zijn alle producten voor de dagelijkse verzorging die op de een of andere manier in aanraking komen met onze huid. Voorbeelden zijn shampoo, dagcrèmes, tandpasta, make-up, zonnebrandcrèmes, scheerschuim, parfum, etc. De wetgeving met betrekking tot cosmetica is op Europees niveau geregeld in de Europese cosmeticaverordening nr. 1223/2009 van 30 november 2009. Deze is eenvoudig op internet terug te vinden en de moeite waard om eens door te lezen. De wet heeft tot doel de volksgezondheid te beschermen en vrije circulatie van goederen binnen de Europese Gemeenschap mogelijk te maken.

De Cosmeticaverorderning stelt als primaire eis (artikel 9):

“Cosmetische producten moeten onder normale of redelijkerwijs te verwachten gebruiksomstandigheden veilig zijn. Een afweging van de risico’s en de voordelen mag in het bijzonder geen risico voor de volksgezondheid rechtvaardigen”.

Diverse milieuorganisaties komen echter tot de conclusie dat de Europese cosmeticaverordening te veel gebaseerd is op wat de chemische industrie wil en niet op wat de consument beschermt.

Waarom wordt deze conclusie getrokken?

De lijst aan onderzoeken met betrekking tot ingrediënten die ons hormoonsysteem nadelig beïnvloeden is groeiende. Zo is bij een aantal chemische conserveringsmiddelen, chemische UV-filters en absorptiemiddelen (absorbtie van UV-straling) de ontregeling van ons hormoonsysteem aangetoond.

Volgens een rapport van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) zijn hormoon ontregelaars gekoppeld aan een breed scala van ziekten. Deze omvatten borstkanker, diabetes, astma, Alzheimer, Parkinson en auto-immuunziekten.

Maar ondanks de bewezen status van de betreffende chemische ingrediënten worden deze toch door de EU-commissie vrijgesteld. Ze mogen dus gewoon gebruikt worden in cosmeticaproducten.

De Commissie verschuilt zich erachter dat de hoeveelheden hormoon ontregelaars in producten zo klein is, dat deze geen nadelige invloed kunnen hebben op onze gezondheid.

Cocktaileffect

Maar de dosis bepaalt het vergif. Als je bijvoorbeeld een shampoo en een dagcrème gebruikt met de betreffende chemische conserveringsmiddelen, dan overschrijd je al snel de maximumlimieten van waar je dagelijks mee in aanraking mag komen.

Dat de EU-commissie hier geen rekening mee wil houden hebben we te danken aan de machtige lobby van de chemische industrie.

Klik op de link van codecheck.info voor het volledige artikel (in het Duits, maar goed leesbaar met Google Translate):

https://www.codecheck.info/news/Wenn-kosmetische-Inhaltsstoffe-wie-Hormone-wirken-298200

Gelukkig hebben we de chemische industrie niet nodig voor een optimale huidverzorging en verbetering met natuurlijke producten. Door dit soort berichten te delen, worden wij als consument steeds bewuster, dat wij ons welzijn niet in handen kunnen leggen van politici en een chemische industrie waar geld regeert.

Comments are closed.