De Florijn

0

Sinds enkele jaren kan bij mij in de praktijk, in overleg, met de florijn worden betaald.

In deze blog wil ik dit toelichten, het waarom, hoe en wat over de florijn. Ik kan op voorhand zeggen dat deze blog niet volledig is. Maar ik kan wel mijn licht laten schijnen over de basisprincipes van ‘betalen met de florijn’.

Waarom ben ik aan de Florijn begonnen?

Eigenlijk heb ik nooit zo bij geld stil gestaan. Het is wel fijn als je voldoende hebt.

Maar het wordt toch steeds zichtbaarder en voelbaarder hoe geld alles bepalend is. Dat is me meer en meer gaan bezig houden.

Ik zelf kom oorspronkelijk uit de reguliere gezondheidszorg. Ook daar weegt het financiële aspect steeds meer mee bij beslissingen die genomen worden. Dat is niet altijd in het voordeel van degene die het aangaat. Dat geeft mij kromme tenen.

Wat me heel erg stoorde was het bericht, een tijd geleden, dat een groeiend aantal mensen in Nederland, die een betaalde baan hebben, onder de armoedegrens leven. Over meer dan 600.000 mensen werd er toen gesproken dat is niet minder geworden. En steeds vaker hoor ik van kinderen die zonder ontbijt naar school moeten??

Dat terwijl je tegelijk hoort dat de rijken steeds rijker worden…

Vele mensen die in de schoonmaak, als pakketbezorger…. etc. werken, zitten gewoon te krap in de portemonnee. We leren o.a. door de media om deze mensen te beschouwen als losers die in dit welvarende Nederland de verkeerde wegen bewandelen. Eigen schuld, dikke bult……punt!

Toch wordt het voor steeds meer mensen duidelijk dat het anders is. Dat de kreten van “de economie groeit” en “we hebben een welvarend Nederland” slechts gelden voor een steeds kleinere groep rijke mensen in Nederland.

In dit land heeft 32% van de Nederlandse huishoudens problematische schulden op dit moment.  Dat is een heel grote groep. Te veel. Dat  stuit zo met mijn morele waarde van rechtvaardigheid.

Nadat ik het boek van Ad Broere gelezen had: “Geld in de Bijrol”, ging ik beter begrijpen hoe het huidige geldstelsel eigenlijk functioneert. Een belangrijk aspect daarin is dat rente vragen over geld in essentie een daad “tegen de menselijkheid” is.

Rente

Daar moest ik langer over nadenken; ik ben zo gewend aan het bestaan van dat fenomeen ‘Rente’.
De rente dwingt de geldlener namelijk nog dieper in de schulden. Voor een krediet bij de bank betaal je een hoog bedrag alleen al aan rente. Dat is hetgeen wat de bank verdient. Met relatief weinig arbeid, wat niet in verhouding staat tot het verdiende rentebedrag. Die rente is een geldbedrag dat je zelf, extra, met eigen bloed, zweet en tranen bij elkaar moet vergaren om je krediet af te lossen.

Van de rente die de bank zo verdient wordt er o.a. uitgekeerd aan de aandeelhouders van die bank. Daardoor wordt geld onttrokken aan de lokale economie. Want aandeelhouders verdienen geld met geld.

Ooit hoorde ik de uitleg over rente: “Een varken kan jongen krijgen, maar geld niet”.

Wat ik ook begrijp is dat de commerciële banken geen belang hebben bij een verandering; die profiteren van deze situatie, ook al is op dit moment de huidige rentestand relatief laag.

Actief een stap zetten

Er kwam een moment, eind 2018, dat ik heel helder begreep, als ik als een gewone burger, niet actief een stap zal zetten om in zijn / haar daadkracht te staan; dan zal er niets veranderen. Mijn droom, mijn hoop op een menswaardiger samenleving voor iedereen ooit, wordt dan ongeloofwaardig.

Ik, als gewone burger, kan daarvoor iets betekenen, door in mijn daadkracht te gaan staan, daar waar ik dat kan doen.  Al die kleine beetjes met elkaar, en als we dat samen doen met anderen, dan geloof ik heilig in de kracht van 1 + 1 = 3. Samen met elkaar ben je veel en veel sterker!

De Florijn

Ik ben me gaan verdiepen in de complementaire munten die bestaan naast de Euro.
Je hebt diverse regionale- en landelijke complementaire munten.

Waarom ben ik de Florijn gaan accepteren als een betaalmiddel in de praktijk?
Na een zoektocht kwam ik uit bij de Florijn.
Mijn reden voor deze keuze is:

 • Het is een landelijk complementaire munt.
 • Toegankelijkheid voor iedereen en vele mogelijkheden ermee.
 • De Florijn is een ruilmiddel; kent geen rente.
 • Bruikbaar in betalingsverkeer voor consument en ondernemer.
 • Mogelijkheden van renteloos krediet voor de ondernemer
 • De Florijn is een stichting die non profit werkt.
 • Het is dus geen verdienmodel.
 • Stimuleert de lokale economie.
 • De Florijn is een legale munt: goedgekeurd door de Nederlandse Bank, net zoals de Euro. Met dat verschil dat de florijn een munt is die alleen vrijwillig gebruikt kan worden in het handels verkeer. Niemand kan je er toe verplichten.

De florijn is dus niet anders dan een ruilmiddel bedoeld om de lokale economie te stimuleren.
In het betalingsverkeer geldt dat 1euro = 1 florijn.

Als je als consument florijnen koopt, dan betaal je maximaal 0,95 euro voor 1 florijn. Dat betekent een korting van 5% op de aankoop van florijnen. Het werkt als een stimulans.

Als een ondernemer krediet nodig heeft, en dat is mogelijk, dan betaalt die ondernemer bij de Florijn geen rente. Dat scheelt flink in de kapitaalskosten.

Zo ben ik er toe gekomen om in mijn praktijk de florijn te accepteren. Ik vind het een elegant systeem. Waarmee iedereen meer ruimte krijgt in de portemonnee.

Deze blog is alles behalve volledig.
Wil je meer informatie?

 • Kijk dan bijvoorbeeld op : https://betalenmetflorijn.nl
 • Ik stuur je graag maar wel op jouw verzoek een brochure toe.
 • Je kan me ook een vraag stellen; ik doe moeite om daar een gedegen antwoord op te geven.

Warme groet,
Corrie Derks
welkom@corriederks.nl

Comments are closed.