De framboos: een van de lekkerste antioxidanten

0

In onze bossen en langs de akkerranden vinden we bramen en frambozen denken we automatisch aan heerlijke sappige vruchten. Maar net als bij de meeste planten bevatten alle onderdelen geneeskrachtige eigenschappen. Ook de bloemen en bladeren van de framboos zijn kleine pareltjes in de schatkist van de natuur.

FrambozenDe framboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Van deze familieleden heb je het jaarrond plezier. De jonge loten kunnen al in het vroege voorjaar gegeten worden en de bladeren lenen zich gedroogd voor een mooie herfst- of winterthee. Het zijn ideale basis ingrediënten voor een echte familiethee die door iedereen goed verdragen wordt en die kinderen ook vaak lekker vinden, eventueel in combinatie met wat zaadjes van venkel of anijs.

De framboosvrucht is tegenwoordig zowel in een witte variëteit als helder rood te verkrijgen en behoort tot een van de lekkerste antioxidanten. De witte variant heeft een buitengewone eigenschap dat de vrucht die wat later in het seizoen rijpt, zo tegen de herfst, nooit wormpjes bevat. Frambozen bevatten veel antioxidanten, vitamines en mineralen. Zowel de bladeren als de bloemen bevatten veel flavonoïden, vitamine C-achtige stoffen. Er zijn zomer- en herfstframbozen. Vooral het blad van de herfstframboos bevat veel looistoffen, bekend om hun samentrekkende werking (adstringens). Vaak gegeven aan het eind van de zwangerschap om de vrouwelijke organen te verstevigen en de baarmoeder weer in goede conditie te brengen. Het werkt ook zogvormend. Bij zwangere vrouwen 6 weken voor een gemakkelijke bevalling en een goede moedermelk productie. Framboos werkt ontkrampend en bloedstelpend op de baarmoeder. Het blad kan bij incontinentie ingezet worden om het onderlichaam in conditie houden.

Onze voorouders gebruikten het voor extra absorptie als maandverband, dit had als toegevoegde waarde een ontsteking werende en anti-schimmel werking op de urine wegen. Verder helpt de framboos bij krampen van de spijsverteringsorganen, bloedarmoede, oedeem, premenstrueel syndroom, reumatische aandoeningen en anorexia. Bij uitwendig gebruik is de framboos mild antiseptisch bij kleine wonden, zoals oogbindweefselontsteking.

TIP: Er bestaan ook witte frambozen (gegarandeerd zonder wormen). Stekken zijn kosteloos af te halen bij Marry ’s kruidentuin in Beekbergen.

Recept: Survival food

  • Maak een smeuïge massa van een kop (200 ml) gemalen noten (zonnebloempitten, pompoenpitten, walnoten en amandelen) plus 1 kop fijngesneden gedroogde vruchten (abrikozen, rozijnen en pruimen) en eetlepel gemalen lijnzaad en een eetlepel heel vlozaad.
  • Kneed deze massa en gebruik het als bodem voor petit-fours en/of kleine vruchtensnacks. Verfraai deze houdbare bodem met verse frambozen (en/of andere vruchten van het seizoen).Of druk de massa in een ijsblokjes vorm, laat dit opstijven en bestuif het daarna met cacao voor voedzame/lekkere truffels.
  • Zowel noten als zaden en gedroogde vruchten kunnen gevarieerd worden.
  • Is de massa niet smeuïg, dus te compact, dan iets maple siroop toevoegen.
  • Gebruik ricotta of kwark als topping.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.