De herfst is mijn seizoen

0

Van alle seizoenen is de herfst by far mijn favoriete. We hebben echt een heel mooie, hete zomer gehad maar ik ben blij dat het voorbij is. Begrijp me niet verkeerd. De vele feestjes, het in de tuin zitten tot een stuk in de nacht en heerlijke tomaten vers uit de serre vind ik ook heerlijk. Maar de zomer is toch vooral een seizoen propvol gevuld met activiteiten. Je voelt je bijna schuldig als je met zulk mooi weer binnen gaat zitten. De herfst daarentegen dwingt je naar buiten met haar mooie kleuren en zuigt je weer naar binnen zodra het donker wordt.

En daar blijft het niet bij. De herfst mag dan wel kouder en natter zijn, tegelijk voelt ze ook gezonder aan. Niets waar ik energieker de dag mee begin dan een wandeling ’s ochtends vroeg terwijl de zon schijnt maar ik wel wolkjes uit mijn mond zie komen. Dan kom ik thuis met een rode blos op mijn wangen, fris hoofd en longen vol gezonde lucht. Want geef toe, de lente is mooi met alles dat opnieuw tot leven komt, maar de herfst is in al zijn tristesse en melancholie toch veel schoner? Hoe alles langzaam van kleur verandert en hoe de wind en regen nog een paar laatste keren het beste in zichzelf naar boven halen. Het is bijna alsof de hele wereld nog één keer wilt tonen waar ze toe in staat is om dan in te dommelen en binnen enkele maanden weer te ontwaken. Ik vind het geweldig.

Ook op het gebied van eten is dit mijn seizoen. De schatten van het bos geven zichzelf weer helemaal prijs: kastanjes, noten, champignons en truffels. En er ligt ook opnieuw wild bij de slager. Elk jaar opnieuw kijk ik er naar uit omdat ik weet dat dit echt zorgt voor meer smaak in mijn leven.

Ook in de moestuin kijk ik uit naar deze periode. Pompoenen, pastinaak, kolen en spruitjes zijn naast tomaten allemaal wel favoriete groenten die in deze periode op hun best zijn. Bijna allemaal rooster ik ze in grote stukken in de oven met veel verse kruiden en olijfolie. Het mag vanaf nu allemaal wat robuuster en wat meer zijn. Wat warmer en gezelliger. Die extra laagjes voor de koudere maanden hoef ik niet per se aan te doen, die eet ik er wel gewoon bij. Dan heb ik tenminste een excuus om goede voornemens te maken en te zeggen dat ik meer ga sporten in het nieuwe jaar.

Naast het eten, de kleuren en het weer zijn er nog twee redenen die dit seizoen zo geweldig maken. Het eerste is zonder enige twijfel mijn verjaardag. Zelf hoef ik dat niet echt te vieren, maar het is in elk geval een geweldig excuus om al het bovenstaande te combineren. Eerst een lange wandeling doorheen de herfstkleuren, gevolgd door een lekker etentje. Meer moet dat eigenlijk niet zijn voor mijn verjaardag. Ik herinner me hoe we vroeger toen ik als kind jarig was richting de bossen trokken om daar hutten te bouwen, bladgevechten te houden en kastanjes te rapen. Misschien daarom dat ik zo fan ben van de herfst, door al die herinneringen.

Herfst

En de tweede reden, en misschien zelfs belangrijker dan mijn verjaardag, eindelijk geen wespen en muggen meer. God wat haat ik het om dagen gezellig buiten in de zon te zitten met wespen die constant mijn eten belagen en muggen die constant mijn nachtrust verstoren. Lang leve de herfst!

Robby Sallaets, http://www.groentenuitedegem.be/

Comments are closed.