De kracht van gember

0

Er is geen zwangere, misselijke vrouw die niet het advies heeft gekregen om gember te nemen tegen de misselijkheid.  In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering.  Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij de griep en zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

Wat is gember precies?

Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd het gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember eet je niet puur, je maakt er wel gerechten lekkerder mee. Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop. De gekonfijte of siroop versie bevatten erg veel suiker, dus niet zo goed voor je gezondheid.

Met de verse knol en gemberpoeder kun je ook heel veel heerlijke gerechten bereiden. Gewoon raspen door elk roerbakgerecht (en meer) voor een heerlijke en gezonde toevoeging.

In de Chinese geneeskunde staat gember bekend om het positieve effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Daarnaast zou gember pijnstillend werken.

Wetenschap

Inmiddels is het niet meer alleen de Chinese geneeskunde die in de heilzame werking van gember gelooft.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat gember, overigens net als Kurkuma, ontstekingsremmende stoffen bevat.

Darmkanker

Ook is er onderzoek gedaan dat heeft uitgewezen dat gember de vorming van tumoren kan helpen voorkomen. Onderzoek van de University of Michigan laat zien dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. De eerste onderzoeksresultaten zijn gunstig. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is. Het slikken van een gembersupplement brengt soms een aantal bijwerkingen met zich mee zoals winderigheid, brandend maagzuur en maagklachten.

Diabetes

Daarnaast lijkt gember effectief te zijn bij diabetes. Australische wetenschappers van de University of Sydney ontdekten namelijk dat gember het bloedglucose onder controle houdt. De wortelknol blijkt in staat om onafhankelijk van insuline de glucose opname in de spiercellen te verhogen.
Ook hier moet eerst nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Griep

Waar gember zeker tegen helpt, is bij misselijkheid en bij griep. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten te verzachten. Voeg vers geraspte gember toe aan het eten of neem een glas gemberthee Bij het kopen van gember moet je er op letten dat de knollen stevig zijn en niet uitgedroogd. Als er uitlopers aan de knollen zitten, is dat geen probleem. Die kun je gebruiken, wel is de smaak minder sterk. Verse gember kun je zo’n twee tot drie weken in een open plastic zakje in de groentelade van je koelkast bewaren.

Met gember kun je de leukste theevariaties maken.

Zelfgemaakte theedrank

  • 3 biologische zakjes kruidenthee naar keuze, zoals groene thee, sterrenmix, zoethout, mint, spicy, enz.
  • 1,5 cm verse gemberwortel in dunne plakjes gesneden (een combinatie met limoen en citroengras is ook erg lekker!)
  • 1,5 liter kokend water
  • Zuivere stevia naar behoefte, behalve dat je je afweersysteem een handje helpt is het gewoon erg smakelijk.

De thee kun je ook af laten koelen en als ijsthee serveren!  Alle ingrediënten samenvoegen en thee af laten koelen. Tip: ijskoud met een ijsklontje is heel verfrissend.

Bron: 3Care

Comments are closed.