De kracht van kaneel

0

Kaneel is afkomstig uit de binnenste bast van de kaneelboom. De specerij wordt al duizenden jaren als geneesmiddel ingezet. Daarnaast is het vooral heel erg lekker in allerlei recepten, van curry tot chili con carne en moussaka. Aan deze en vele andere gerechten geeft het een typische zoete, warme smaak. Bovendien heeft kaneel hierin ook nog eens al haar gezonde eigenschappen mee. Wat is de kracht van kaneel?

Rijke bron van antioxidanten

Kaneel bevat veel verschillende antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen en onze cellen gezond houden. Ook heeft de specerij een gunstige invloed op ouderdomsverschijnselen en op de lichamelijke ongemakken die daarmee samenhangen. Onderzoekers vonden maar liefst 41 beschermende stoffen in kaneel. Kaneel bevat zelfs meer antioxidanten dan tijm, knoflook en rozemarijn.

De antioxidanten zijn niet alleen gunstig voor het behoud van gezonde lichaamscellen. Ze hebben daarnaast ook zuiverende eigenschappen. Hiermee draagt de specerij bij aan een goede gezondheid en een gezond gewicht.

Ondersteunt het immuunsysteem

Kaneel is uitermate geschikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Vooral etherische kaneelolie heeft een activerend effect op onze natuurlijke afweer. Zorg dus vooral dat je altijd een flesje in huis hebt.

Voor een gezonde mond en frisse adem

Onderzoeken laten zien dat kaneel werkzaam is tegen bacteriën in de mond die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Om dezelfde reden is de specerij goed voor sterke tanden en gezond tandvlees. Deze werking wordt vooral toegeschreven aan de vluchtige olie in kaneel. Deze is dan ook te gebruiken als een natuurlijk mondwater.

Goed voor de huid

Kaneel beschermt de huid voor gevoeligheid en roodheid. Niet voor niets worden kaneel en honing vaak samen gebruikt voor een gezonde huid. Honing heeft namelijk dezelfde zuiverende werking op de huid als kaneel.

Vermindert eetlust

Ons lichaam breekt de koolhydraten uit voedsel af tot suiker (glucose), waarna onze cellen deze glucose opnemen om het als brandstof te gebruiken. Kaneel vermindert deze energieopname door verminderde opname van suiker. Doordat de specerij onze bloedsuikerspiegel op deze manier normaal houdt, voorkomt kaneel een hongergevoel. Zo helpt kaneel je op gewicht te blijven.

Voor gezonde hersenen

De antioxidanten in kaneel dragen met hun beschermende en zuiverende eigenschappen bij aan de gezondheid van onze hersenen. Maar kaneel doet meer voor ons brein. Het activeert namelijk bepaalde eiwitten die onze hersenen beschermen. Zo helpt kaneel ons brein gezond te houden.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in de kracht van kaneel. Ken je nog meer gezonde eigenschappen van deze specerij? Laat het ons dan weten!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Nutribites

Foto: Kjokkenutstyr Net (CC-BY)

Comments are closed.