De laatste rush naar traagheid

0

Daar is het weer: het einde van de zomervakantie. Gedaan met uitgebreide barbecues, spontane zwempartijen, festivals en dansen in het stof. Gedaan met de eindeloze reeks aan events elke dag. Gedaan met langgerekte dagen gevuld met licht.

Drukke zomermaanden

En dat is maar goed ook. Hoe hard ik er ook van kan genieten, ik mis tijdens de zomermaanden een beetje traagheid. Er zijn zoveel opties, zoveel dingen om te doen dat er ook veel gemist wordt. Het zijn ook drukke dagen die lang duren. Met september als orgelpunt. De school en het werk komt weer op gang en de dagen zijn nog relatief licht en lang. Een laatste drukkende ademstoot van de zomervakantie. Ik heb ervan genoten, maar nu is het tijd voor de herfst.

De herfst = genieten

Ik heb de herfst altijd al mijn favoriete seizoen gevonden. En dat is niet enkel omdat ik in de herfst verjaar. Integendeel zelfs. Wanneer de herfst aanbreekt, wordt de wereld een beetje mooier. Denk maar aan de kleuren die veranderen en aan het eten dat weer steviger en rijker van smaak wordt. Waar de lente en de zomer al voorzichtig de eerste smaken laat ontluiken, is de herfst een smaakbom die vraagt om meer.
Er is niet enkel een enorme rijkdom aan zwammen of pompoenen te vinden. Het lijkt net alsof de herfst alle groenten prijsgeeft die al een tijd in de grond zaten en dus ook heel veel tijd hebben gehad om smaak te ontwikkelen. Denk maar aan prei, peterseliewortel of pastinaak. Of spruitjes.
Ook het wilde vlees en de meeste vissen zijn nu op een hoogtepunt.
Akkoord, de moestuin gaat op een lager pitje.

Het wisselen van de seizoenen

Maar waar ik dat vroeger wel eens jammer vond, begin ik stilaan de wissel van de seizoenen te appreciëren. Nu is er eindelijk tijd voor koude herfstwandelingen in de zon. Tijd om lang in bed te blijven liggen of om stoofpotjes te laten pruttelen terwijl ik door een kookboek blader om alvast een volgend lekker recept te vinden. Ik denk dat ik dat het leukste vind aan de herfst. Omdat het weer vroeger donker wordt en het buiten kouder is, lijkt de tijd trager te gaan en kan ik eens zo hard van alles genieten.

Meer ups en minder downs

Zeker na het voorbije jaar dat een echte rollercoaster was met veel downs en een paar grote ups. Tijd om de downs wat minder laag te maken en meer tijd te maken voor de ups die kriebels in de buik geven. Een top dochter van drie, een beeldschoon lief en fijne vrienden. En het enige dat ik eigenlijk met ze allemaal wil doen, zijn lange herfstwandelingen maken, veel koken, veel eten en zware, rode wijn drinken. Behalve dan misschien met mijn dochter. Met haar zal ik wel een warme chocolademelk drinken. Bij mij al dan niet met een scheutje whisky in.

Deze blog is geschreven door: Robby Sallaets

Comments are closed.