De Pinksterbloem. Eén van de vroege bloeiende en smakelijke planten uit de kruisbloemige familie.
Deze bloeit rond de Pasen, maar dankt zijn naam aan de pinken, puberkoeien, die in het voorjaar uitbundig in de weilanden ronddartelen. De plant is een zusje van onze tuinkers, maar ook van de waterkers en winterkers.
Kruisbloemigen
Kruisbloemigen zijn bekend om hun gezondheid stimulerende eigenschappen. De pinksterbloem is een oud volksgeneesmiddel wat, door zijn korte bloei, in de schaduw stond van de waterkers. Doordat in de tijd dat de pinksterbloem bloeit en de plant dus makkelijk te vinden is – met name op voedsel arme en zure weilanden – kunnen we de plant uit het weiland overplaatsen naar een arm stukje grond in onze tuin en na de bloei het jaar rond gebruikmaken van de naar kers smakende groene blaadjes.
Eigenschappen van de Pinksterbloem
De plant bevat mosterdolie, heel veel vitamine C en de mineralen kalium, calcium, jodium, ijzer en fosfor. Verder bevat de plant enzymen en hormoon-achtige stoffen. De pinksterbloem is bekend om zijn bloedzuiverende eigenschappen, te gebruiken bij problemen bij spijsvertering en urinewegen. De pinksterbloem is ook uitstekend geschikt in salades, smoothies maar ook lekker in kruidenboter. Bij voorkeur rauw gebruiken, hoewel je deze wel in een ontgiftend soepje kan doen.
Receptje kruidenboter
Roomboter/grasboter even zacht laten worden, daarna een snufje fijn zeezout, een beetje citroensap of een paar druppels appelazijn, en een handvol pinksterbloem en –blad. Eventueel kun je ook andere groene kruiden toevoegen.
Dit alles goed doorroeren en dan in huishoudfolie tot een worstje rollen. Je kunt het invriezen zodat je het later in het jaar kunt gebruiken. De kruidenboter gebruiken in plakjes. Het is heerlijk op bijvoorbeeld een stukje zuurdesem brood.
Note: bijzonder is het smaakverschil te ervaren tussen het pinksterbloemkruid en de waterkers uit de supermarkt.
Marry Foelkel – www.marrys.nl – info@marrrys.nl