Sommige namen zorgen voor verwarring. Neem de pinksterbloem. Die bloeit niet met Pinksteren, maar met Pasen.
De pinksterbloem heeft dan ook niets met Pinksteren te maken, maar met ‘pinken’. De naam van deze bloem is afgeleid van het moment dat de jonge koeien, de pinken, weer de wei in gaan.
De pinksterbloem is een liefelijke, lila bloem die vroeg in het voorjaar bloeit. Hij behoort tot de familie van de kruisbloemigen, net zoals kool, broccoli, tuinkers en waterkers. Het is erg leuk en handig om een paar polletjes in de tuin te zetten. Denk er wel aan dat de plant van vochtige, zure en arme grond houdt, vandaar dat we nog nauwelijks die prachtige lila paarse (schuimende) bloemen in de weilanden tegenkomen. Onze weiden zijn vaak overbemest met drijfmest. In het Duits heeft het dan ook de prachtige naam WiesenSchaum. Alle delen zijn eetbaar, van de bloemen en de zaden tot de blaadjes. Pinksterbloemen laten zich overal in verwerken, van broodbeleg tot salade en van soep tot pesto’s. De smaak is krachtig, kersachtig en lijkt op tuinkers, alleen is pinksterbloem een stuk goedkoper! “Zet hem in je tuin, en je eet hem het hele jaar door.”
Ontstekingsremmend
De pinksterbloemen zijn echte vitaminebommetjes. Ze bevatten vooral veel vitamine C. Per 100 gram pinksterbloemen wel tot 400 mg dus al eenderde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!!. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine B, E en K. Behalve vitamine bevatten ze ook mosterdolie, wat zorgt voor een licht prikkelende smaak, bitterstoffen en mineralen. Deze heel gewone bloem is een prima huis-, tuin- en keukenmiddeltje voor diverse kwalen. De pinksterbloem is goed voor allerlei klachten die eindigen op ‘itis’, ontstekingen. Hij heeft namelijk een sterk zuiverende werking. Hij is antibacterieel en krampopheffend, prikkelt de stofwisseling, is vochtafdrijvend en helpt goed tegen blaas- en nierklachten. Omdat hij sterk ontzurend werkt, is het ook een probaat middel tegen reuma.
Recept met Pinksterbloemen
…voor op de paastafel “Lente kruiden boter”
- 100 gr grasboter
- 1 handje vol pinksterbloemenblad
- 1 handje vol gemengde wilde kruiden, zoals duizendblad schapenzuring, weegbree zevenblad en daslook.
Bij gebrek aan wilde kruiden, peterselie, iets tijm en selderij, basilicum en een theelepel citroensap.
Hak de kruiden heel fijn en roer deze door de zachte boter. Maak hiervan een rol. Dit is overigens ook goed in de diepvries te bewaren, dan wel in plakjes snijden, zodat er steeds een paar plakjes uit gehaald kunnen worden.
Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.
Foto: Anne Worner (Flickr, CC BY-SA)