De rozenbottel verbetert artrose en ontstekingen

0

De rozenbottel, en bij voorkeur de Rosa Canina of Hondsroos, is niet alleen rijk aan vitamine C, ijzer en flavonoïden en andere belangrijke mineralen, maar ook belangrijke stoffen die ons helpen artritis en pijnlijke gewrichtsontstekingen te voorkomen of te verbeteren.

Een Deense boer heeft aan de kennis hiervan grote bijdrage geleverd. Door artrose geplaagd herinnerde hij zich het advies van zijn grootouders die tegen dit ongemak met effect de in Denemarken overal in het wild voorkomende rozenbottels gebruikten. De boer die hier ook duidelijk baat bij had, besloot de universiteit van Kopenhagen te vragen hier onderzoek naar te doen.
De rozenbottel wordt sinds de middeleeuwen gebruikt tegen winter infecties, bij maag- en darmklachten en in het bijzonder bij urineweginfecties, nierstenen en reumatische klachten. Per dag kan men 2 à 5 gram van gedroogde bottels als thee drinken.

De bottels kunnen tot eind november geoogst en gedroogd worden, tenminste als de vogels je niet voor zijn geweest. Hoe later de bottels geoogst worden, hoe zoeter de vruchten. Menig “wilde”kok of keukenprinses wordt gelukkig van deze rood/oranje vruchten waar de heerlijkste gelei en marmelade van gemaakt kan worden. Een bekend Scandinavisch gerecht, rozenbottel soep wordt door het geel/blauwe Scandinavische warenhuis verkocht, daar jammer genoeg met weinig vruchten en veel suiker. Dat kun je dus zelf beter maken.

Het is echter een crime om de zaadjes uit de rode vruchten te halen, deze bevatten kleine haartjes/haakjes die je niet goed bekomen. De olie uit de zaden bevat 80% onverzadigde vetzuren zodat linolzuur en alfa-linoleenzuur. Deze fijne olie is een goede olie bij huidklachten. Vaak wordt aan deze olie nog een extra geurige etherische olie van de bloemen toegevoegd, dit voor cosmetische doeleinden.

Deze rozenbottelpoeder ofwel rozenbottelmeel kan ook toegevoegd worden aan brooddeeg en geeft een mooi en zacht brood, dit door het hoge vitamine C gehalte (broodverbeteraar).
Als eerste onderzocht Prof. A. Kharazmi, een microbioloog, deze rozenbottels op vit. C, A en B, organische zuren, mineralen en sporen, pectine, looizuur, vruchtensuiker en ballaststoffen maar vooral op de galactolipide, een stof dat in rozenbottels zit en helpt bij chronische pijnen. Een dubbel blind onderzoek heeft het ontstekingsremmende effect bewezen en het verbetert de morgenstijfheid en reumatische klachten. De ontstekingsremmende effecten zijn bij gebruik van de poeder al snel merkbaar.

Als “bijwerking” blijkt rozenbottelpoeder ook het LDL cholesterol te reduceren.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

 

Comments are closed.