Detox in de lente met Daslook

0

DaslookIeder jaar is daslook de eerste groente die ontkiemt in de tuin en de wilde natuur, en dus is ze ook als eerste aan de beurt om in de tijd tussen Pasen en Pinksteren geoogst te worden. Het is een heerlijke, sterke looksoort die ongelofelijk ontgiftend werkt. Ideaal dus om voor het zomerseizoen jezelf eens goed te reinigen. En lekker in salades of om pesto van te maken.

Dit jaar was de daslook vroeg. Normaal kun je er de klok op gelijk zetten en steekt de plant hier op 28 februari zijn kopje boven de grond. Maar door de zachte winter was de Daslook dit jaar eerder en dat belooft een rijke oogst in de komende weken. In andere talen heet daslook *bärlauch*. Want wat wil het geval? Beren die uit hun lange winterslaap ontwaken zoeken als eerste planten om hun lichaam, die een slapende stofwisseling gehad hebben, weer te activeren en kunnen op deze manier snel hun afvalstoffen kwijtraken en nieuwe energie opdoen.

Zoeken en proeven

De reinigende kracht van Daslook vindt zijn oorsprong in het feit dat er o.a. selenium in de plant zit. In hoge concentraties is dat giftig, maar zoals vaak in de natuur werkt een kleine dosis juist heilzaam en helpt het bij het schoonmaken van het lichaam. Natuurlijk kun je, net als de beren, al vroeg in het voorjaar de jonge loten oogsten en eten, maar verstandiger is het om de plant wat groeitijd te geven en met Pasen op pad te gaan voor verse daslook. Het is een wilde plant, die een mini-biotoopje vormt met andere wilde planten. Het is een beschermde plant dus eventueel in je eigen achtertuin zoeken. Zoeken dus, op schaduwrijke plekken, onder bomen en achter muren, en op vochtige plaatsen, naar het groene blad en de schitterende bloemen, lelieachtige look bloemen. Pas op het blad lijkt op dat van het Lelietje van Dalen, maar door de sterke knoflookgeur zul je je niet vergissen. De daslook is in Nederland beschermt. Pluk dus weinig en laat altijd voldoende staan voor de plant om zich te handhaven. Zo kun je volgend jaar terugkomen voor een nieuwe oogst op je eigen, geheime plekje. En, verboden of niet, het is gewoon verstandig af en toe daslook te eten.

Daslook met pinksterbloem

Daslook laat zich prima combineren met pinksterbloemen, die ook in deze tijd geoogst kunnen worden. De pinksterbloem zijn vernoemd naar de pinken, puber koeien, die in deze tijd in de wei dansen en springen van plezier. Ze eten pinksterbloemen, en die maken de lichtkracht in ze wakker. Ook de lichtkracht in jezelf wakker maken voor de zomer? Voeg dan een paar fijngesnipperde pinksterbloemen, duizendblad, vogelmuur, paardenbloem, jong zevenblad toe aan je daslooksalade. Dit samen vormt een complete vitaminebom waar geen voedingssupplement aan kan tippen.

Pesto met daslook

Met daslook kun je snel en eenvoudig een sterke pesto maken waar je maar heel weinig van nodig hebt om bijvoorbeeld verse pasta op smaak te brengen.

Benodigdheden:

  • 40 gr zonnebloempitten of pompoenpitten
  • 30 g verse daslook
  • 5 el olijfolie, extra vergine of pompoenpittenolie
  • 1 tl keltisch of himalaya zout

Normaal gesproken voeg je aan pesto ook nog een teentje knoflook toe, maar door de looksmaak van de daslook is dit overbodig.

Bereiden:

Doe de pitten met het zout in een vijzel (of keukenmachine) en maak ze fijn. Voeg daarna de in stukjes van 1 cm gesneden daslook toe en maal tot een grove pasta. Doe er tenslotte de olie bij meng het geheel tot het nog nét geen glad papje je. Lekker… en héél gezond. Een fijne zomer! Optie: voor een nog smeuïge pesto vijzel/mix een halve avocado mee, ook als dip te gebruiken.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.