De gemeente Ameland, Delfzijl en Noordoostpolder lopen voorop met het opwekken van zonne-energie in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk. De site maakte gebruik van cijfers in de klimaatmonitor databank.
Volgens het CBS wordt zo’n 2,6 procent van de totale elektriciteitsproductie geleverd door zonnepanelen. Dat aandeel groeit hard.
Koplopers
Ameland is de absolute koploper op het gebied van zonne-energie. Op het eiland wordt per inwoner maar liefst 1.381 kWh aan zonnestroom opgewekt. Op de tweede plaats komt de gemeente Delfzijl met 1.222 kWh per inwoner. Een stuk daaronder komt de gemeente Noordoostpolder met 787 kWh op jaarbasis. Ter vergelijking: een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh aan elektriciteit.
Het hoge aandeel zonne-energie in Ameland is te verklaren aan een grote zonnepark op het kleine eiland. Verder heeft bijna 1 op de 10 woningen op Ameland panelen op het dak. In de gemeente Delfzijl is dit zelfs bijna 1 op de 5 woningen.
Minst duurzame gemeenten
Sommige gemeente scoren juist erg slecht op het gebied van zonne-energie. Een overzicht van de gemeenten met het laagste aandeel zonne-energie per inwoner:
1. Schiedam: 24 kWh
2. Rotterdam: 24 kWh
3. Den Haag: 29 kWh
4. Capelle aan den IJssel: 29 kWh
5. Amsterdam: 30 kWh
In deze gemeenten is er relatief veel hoogbouw en daarom minder ruimte voor zonnepanelen.
Energieleveranciers
Wie zonnepanelen op het dak heeft, doet er verstandig aan om ieder jaar zijn energiecontract te vergelijken met behulp van een energievergelijker.
Waarom? Allereerst omdat energiebedrijven regelmatig wijzigingen aanbrengen in hun tarieven en welkomstkortingen. Ten tweede omdat de terugleververgoedingen van de energiemaatschappijen sterk kunnen verschillen van elkaar. Bij sommige leveranciers is het een stuk voordeliger om zonnestroom terug te leveren aan het net.
Dit is een partnerbijdrage van Energievergelijk