Deze voedingsmiddelen houden je hormonen gezond

0

Wat je eet, heeft invloed op hoe je lichaam functioneert. Zo heeft voeding direct effect op de aanmaak en afgifte van hormonen die je gewicht, gezondheid en stemming regelen. Deze onderstaande  voedingsmiddelen helpen je hormonen gezond te houden.

Kokosolie, avocado, zalm en boter

Je lichaam heeft verschillende vetten nodig om hormonen aan te maken. Denk bijvoorbeeld aan cholesterol en verzadigde vetzuren. Gezonde bronnen van deze vetten zijn kokosolie, avocado, wild gevangen zalm en boter van grasgevoerde koeien.

Ook gamma-linoleenzuur is een vet dat je hormonen gezond houdt. Uit onderzoek blijkt dat het bijdraagt aan een gezond progesteron-niveau. Je vindt dit vetzuur in teunisbloemolie, borageolie, hennepzaden en spirulina. Van teunisbloemolie is bekend dat het helpt bij premenstrueel syndroom en PCOS klachten.

Gevogelte, vette vis en sojaproteïne

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de overgang meer gewicht verliezen als ze hun eiwitten uit kip, kalkoen, vette vis en soja halen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat soja opvliegers kan helpen voorkomen. Vette vis is ook behulpzaam vóór de overgang, want het helpt bij een slecht humeur rond je menstruatie.

Kruisbloemige groenten

Broccoli, kool, spruitjes, bloemkool en paksoi kunnen een teveel aan oestrogeen helpen verwijderen, waardoor de kans op borstkanker vermindert. Vooral vrouwen met (ernstig) overgewicht kunnen in de pre-menopauze te maken krijgen met een teveel aan oestrogeen.

B-vitamines

Als je te weinig vitamine B met je voeding binnenkrijgt, kun je last krijgen van depressieve gevoelens. Zet voedingsmiddelen met deze vitamines dus op je menu voor een beter humeur. Bekende bronnen van vitamine B zijn biergist, eieren en vers vlees. Maar wist je dat ook weegbree en pinksterbloem vitamine B bevatten?

Vitamine D

Vitamine D heeft een gunstige invloed op de werking van vrouwelijke hormonen en op de aanmaak en afgifte van bijschildklierhormonen. Deze laatste regelen de opname en opslag van calcium in je lichaam en zijn dus belangrijk voor gezonde botten en tanden.

Daarnaast zou vitamine D helpen om de hypofyse gezond te houden. Dit kleine orgaan in je hersenen produceert tal van hormonen, waaronder oxytocine en groeihormoon. Door bij te dragen aan de gezondheid van deze klier, helpt vitamine D je aan een gezonde dosis hormonen.

Je vindt vitamine D vooral in vis, zoals sardines, ansjovis, forel en wild gevangen zalm. Eet deze vissoorten daarom regelmatig voor een gezonde hormoonbalans. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Yoghurt en kefir

De probiotica in yoghurt en kefir helpen niet alleen om de aanmaak van insuline, ghreline en leptine te regelen. Ze helpen ook je darmen gezond te houden. Op zijn beurt draagt dit weer ook bij aan gezonde hormonen.

Als je darmen lekken, kunnen onverteerde voedingsstoffen in je bloed terecht komen en ontstekingen veroorzaken. Vooral je schildklier is heel gevoelig voor ontstekingen. Als deze klier niet meer goed werkt, krijg je een teveel of een tekort aan schildklierhormonen in je lijf. Dat heeft allerlei gevolgen voor je gezondheid, zoals extreme moeheid en overgewicht.

Wat eet jij om je hormonen gezond te houden? Deel het hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van www.floraa.nl.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15292498

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16477892

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846030/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2542782/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3639.2002.tb00458.x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1801818/

Comments are closed.