Dik word je tussen Oud & Nieuw en Kerst

0

2019, het nieuwe jaar is voor ons allemaal alweer een aantal dagen oud. Dat betekent meestal dealen met goeie voornemens die je had gemaakt. Die misschien alweer gesneuveld zijn intussen… Niet voor iedereen is dit even gemakkelijke periode.

Nogal wat mensen denken sterk in termen van ‘alles of niets’ als het om eten gaat. De meeste afval-diëten zijn hierop gebaseerd. Mijn praktijkervaring is dat deze omdenk-quote klopt. We maken ons druk over de feestdagen lekkertjes, maar we kunnen ons beter druk maken over wat we de rest van het jaar eten. Tijd om je de 80/20 regel uit te leggen.

De 80-20 regel hanteren in 2019?

De 80-20 regel is een eenvoudige richtlijn die je aanhoudt als je gezonder wilt worden. 80% van de tijd maak je gezonde keuzes, en in de overige 20% kleur je buiten de lijntjes. Dat kan je lijf prima hebben. Het grootste deel van de tijd (80%, bijvoorbeeld door de weeks) zorg je dat je voeding bestaat uit verse, onbewerkte producten. Groente en fruit, vlees, vis en eieren, noten en zaden, volkoren producten en peulvruchten. In het weekend of als je een keer uit eten bent kies je voor een lekker toetje of een goed glas wijn. Dan is dat jouw 20%. De kunst is om dan ook echt te genieten van je 20%, anders levert het je ook nog schuldgevoel stress op. Zonde!

Waarom werkt deze regel zo goed?

De ‘alles of niets’ modus kost je veel energie. Met de 80-20 regel word je je steeds bewuster van wat bij jou past. Gezonder worden en een blijvend gezond bericht bereiken is een proces dat tijd vraagt. Je leert kiezen van binnenuit en niet alleen op wilskracht, omdat het van iemand anders moet of bij een bepaald dieet hoort. Langzaam ontstaat zo een leef- en eetpatroon dat past bij jou. En jij bent de regisseur.

De 80-20 regel in de praktijk

Er zijn verschillende manieren om de 80-20 regel in de praktijk te gebruiken. Sommige mensen eten zes dagen per week gezond, en geven zichzelf één dag ‘vrij’. Anderen eten thuis altijd gezond, en gebruiken hun 20% wanneer ze bij anderen eten of uitgaan. Als het om de feestjes gaat is het vooral belangrijk dat je geniet van gezelligheid, van samenzijn en niet teveel gericht bent op wat je eet in die 20%. De invloed van wat je in 80% van de tijd eet is veel en veel groter.

Ik wens jou een heel gezond nieuwjaar toe met veel lichtpuntjes.

Hartelijke groet van Hilda Mossink, http://www.eet-echt-eten.nl

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan gerust met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem graag contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934. Fijn als je reageert.

Comments are closed.