Dit kun je doen als je Lyme denkt te hebben

0

“Ik heb echt geen Lyme”! Dit hoor ik zo veel in mijn praktijk en achteraf blijken deze mensen toch best vaak Lyme te hebben. Ik deel dit natuurlijk niet voor niets met jou. Ikzelf zei toentertijd precies hetzelfde: ik heb echt geen Lyme! Ik voelde me al jaren moe, eigenlijk meer doodmoe en had constant gewrichtsklachten; dan weer hier en dan weer daar en mijn onderrug deed ook altijd pijn. Die pijntjes waren op een bepaald moment echt ondraaglijk, zodanig dat ik zware pijnstillers kreeg. Door de pijnstillers veranderde ik in een zombie en werd nog vermoeider.  Doordat ik altijd moe was, ging ik minder naar buiten en zag ik nog nauwelijks mensen. Daar werd ik behoorlijk depri van. Daarbij werd de pijn steeds heftiger. Lees hier meer over in dit artikel.

Symptomen van Lyme

  • Je bent ontzettend moe, misschien ook met hoofdpijn en/of duizeligheid.
  • Pijntjes die van plek verspringen.
  • Oorsuizen, piep of ander geluid.
  • Tintelingen, doof, stekend en/of kriebelend gevoel; alsof mieren onder je huid lopen.
  • Wisselende emoties zoals huilbuien, dipje tot het echt niet meer zien zitten.
  • Soms gek worden van de pijn en de volgende dag weinig last hebben.
  • Concentratieverlies, moeite dingen te onthouden.
  • Onregelmatige hartslag.
  • Jij hebt de diagnose fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom of MS gekregen.
  • Bloedwaardes lijken oké; er kan geen ziektes worden aangetoond.

Wat kun je doen als je Lyme denkt te hebben

Toen ik er zelf achter kwam dat ik Lyme had, stortte mijn wereld in en tegelijk gaf het me handvatten omdat ik wist waarom ik me zo beroerd voelde. Er viel ook van alles op zijn plek en ik kon gaan zoeken naar een behandeling. Ik geloofde echt dat ik beter kon worden en ondertussen heb ik al honderden mensen met Lyme mogen begeleiden in mijn praktijk op een natuurlijke manier.  Hoe eerder jij weet of je Lyme hebt, hoe beter het nog te behandelen is. Hoe herken je Lyme dan? Indien je bent gestoken door een teek, mug, horzel, daas, vlooi, luis of een ander steek-insect en er verschijnt een rode ring (dit wordt ook wel erythema migrans of “Bulls eye rash” genoemd) dan is er sprake van besmetting met de Borrelia. Uit deze besmetting kan de ziekte van Lyme ontstaan. Je moet dan DIRECT actie ondernemen! Meer over het verloop van de ziekte lees je hier.

Wil je zelf testen of je Lyme hebt? Kijk dan eens naar deze vragenlijst en vul hem in.

Wanneer je niet geneest in stadium 1 kan de bacterie zich dieper in het lichaam nestelen. Dit kan in alle soorten weefsels en organen en door het afscheiden van zijn gifstoffen verzwakt hij jouw afweersysteem. Indien de klachten na ongeveer een jaar niet verdwenen zijn, dan spreken we over chronische Lyme. De symptomen komen dan in golfbewegingen; het ene moment heb je niet of nauwelijks last, terwijl je op een ander moment weer plotseling alle klachten weer kunt voelen.

Oke, je hebt Lyme….. Maar welke behandeling past dan bij jou? Waar begin je?

Bij de huisarts? Voor antibiotica?

Ik ben geen voorstander van antibiotica, maar in het geval van een duidelijk vermoeden van een infectie, raad ik direct aan om antibiotica in te zetten. De borrelia heeft namelijk ongeveer 14 dagen de tijd nodig om het systeem onder de knie te krijgen en in die tijd is de infectie nog goed te bestrijden. Aangezien de antibiotica ook de goede bacteriën aanvalt, is het verstandig om daarna een goede pre- en pro-biotica in te zetten!

Na 14 dagen raad ik behandeling met alleen antibiotica niet snel meer aan. Simpelweg omdat de borrelia dan jouw systeem beheerst en zich gemakkelijk kan verschuilen voor antibiotica. Hij heeft daarvoor legio mogelijkheden, verstopt zich lekker in jouw cel zodat niemand hem kan vinden. Het probleem verergert dan aangezien hij zich steeds dieper in jouw lijf zal gaan verschuilen en het steeds lastiger wordt om hem nog te pakken. Maar wat dan?

Ga op een zoek naar een ervaren therapeut (liefst eentje die zelf Lyme heeft gehad) die jou op natuurlijke wijze kan behandelen of naast een reguliere behandeling op natuurlijke wijze kan ondersteunen. Dit vergt tijd, geduld en helaas geld. Houd dit in het achterhoofd aangezien het zonde is om al na een half jaar of eerder de behandeling te willen stoppen omdat je er meer van had verwacht. Er zijn op dit moment zoveel Lyme-protocollen die je kunt kiezen en wellicht zie jij door de bomen het bos niet meer. Ik heb hier wel een duidelijk beeld bij. Hoe, dat lees je in dit artikel (deel 1) en in dit artikel (deel 2).

Omega 3

De allereerste voorzorgmaatregel die je in mijn ogen zou mogen nemen, is het meten van vetzuren omdat die jouw cellen gezond houden. Hoe je dat kunt doen lees je in mijn blog over omega-3 vetzuren.

Het is namelijk essentieel om de functie van het reparatieproces van al jouw cellen ondersteunen, om te kunnen herstellen van een infectie.

Omega 3 versoepelt de celwand/celmembraan*, zodat al jouw cellen weer toegankelijk worden voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Deze stoffen kunnen hun werk pas doen wanneer ze de celkern bereiken en ja dan moet die celwand wel soepel zijn. *celmembraan kun je zien als celwand. 

In mijn praktijk en uit eigen ervaring weet ik dat je nog zoveel supplementen kunt slikken, maar dat dat nauwelijks werkzaam is wanneer het niet op de plek van bestemming (celkern) kan komen. Voor nu raad ik aan om voorzorgsmaatregelen te treffen je goed in te pakken als bescherming en jouw immuunsysteem goed te ondersteunen.

Homeopathie & Lyme

Mensen met lyme-klachten zijn vaak (over)gevoelig, zo ook voor antibiotica en andere reguliere medicatie. Homeopathie werkt milder en is beter passend bij gevoelige mensen.

Homeopathie zwengelt jouw motor van het zelf-genezend vermogen aan. Uiteraard heeft deze motor benzine nodig, vandaar dat ik het combineer met orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie. Bij een homeopathische behandeling wordt gekeken naar jouw trauma’s op alle niveaus. Het doel is om de angel uit deze wond te halen, zodat herstel plaatsvindt.

Homeopathie is een milde doeltreffende aanpak werkzaam op 4 verschillende niveaus:
1. Spiritueel
2. Emotioneel
3. Mentaal
4. Lichamelijk

Al deze niveaus dienen behandeld te worden. Homeopathie is maatwerk en gericht op jou als persoon. Ieder mens is uniek!

Oproep aan therapeuten

Omdat ik de grote vraag naar een natuurlijke behandeling van lyme niet meer alleen aan kan, focus ik mij nu op het doorgeven van kennis. In augustus jl. ben ik gestart met de vakopleiding tot Lymehersteltherapeut.

In deze 6 daagse geaccrediteerde vakopleiding geef ik les over hoe lyme natuurlijk te behandelen.

Lyme komt veel voor bij (hoog)gevoelige mensen. Mijn streven is de landelijke spreiding van Lyme-specialisten te vergroten, zodat meer mensen op een natuurlijke en effectieve manier geholpen worden.  Ben jij toe aan een drukkere praktijk, meld je dan vooral aan.

Door de enorme belangstelling heb ik besloten om 7 november 2020 een nieuwe ronde te starten. Je leest er alles over op: https://lymeherstel.nl/opleiding-lyme-herstel-therapie/

Ik zal maximaal 11 therapeuten toelaten in deze opleiding. Heb je interesse dan bel ik je om af te stemmen of deze vakopleiding voor beiden passend is.
En ook bij deze ronde geldt: Vol is vol.

Accreditatie verleend door MBOG, NVKH, BATC, CAT, VVET en VBAG.  

Bronnen: 

❤     How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD;
❤    Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner;
❤    Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner;
❤    Crypto-Infections Conference Dublin 26 – 27 september 2020

Gerrie Hasselaar

Comments are closed.