Do it yourself, grow it yourself

0

Do it yourself, grow it yourself. Dat wordt mijn motto in het nieuwe jaar. Waarom zou je immers veel geld betalen voor drankjes en eten dat je zelf kunt maken of telen. Waar bovendien enkel in zit wat je er zelf hebt ingestopt? Waar amper plastic aan te pas komt en waar je zomaar even het verschil proeft? Juist toch? Wat staat er dit jaar allemaal op het programma?Do it yourself

Plannen voor 2020

Allereerst wil ik de wereld van het fermenteren nog wat beter leren kennen. Er zijn al schuchtere pogingen ondernomen om wortelen met look en citroen te laten fermenteren, geen succes jammer genoeg. Ook werd de eerste scoby geadopteerd om zelf kombucha te maken. Dat was dan weer een groter succes. Het is echt spelen met gefermenteerde thee en smaken en hoe meer je speelt, hoe beter het resultaat.

In dit nieuwe jaar wil ik nog meer van deze zaken maken. Uniekere smaken, stevigere smaken, hevig bruisend, niet bruisend. Maar ook zonder scoby wil ik aan de slag gaan. Recent heb ik ontdekt hoe je een ginger bug maakt waar je dan later je eigen ginger beer van kan maken. Het is niet enkel simpel, maar het gaat me sowieso ook veel voldoening geven als het me effectief lukt.

Beter dan in de winkel?

Of het meteen beter gaat zijn dan de zaken die je in de winkel koop, dat weet ik niet. Het zal alvast uniek smaken. Wist je bijvoorbeeld dat een zuurdesem starter die exact hetzelfde is samengesteld op verschillende plaatsen een ander resultaat geeft? Dit komt omdat het bacteriën aan de lucht onttrekt om te groeien. Ze hebben dat duidelijk ontdekt toen een bakker in Chicago, bekend om zijn unieke zuurdesembrood een nieuwe bakkerij opende in Los Angeles. Ze verhuisden een deel van de zuurdesem van Chicago naar LA en begonnen ook daar broden te bakken. Na een tijdje smaakte het brood helemaal anders dan het beroemde brood in de thuisbasis.

Dit is een mooi voorbeeld dat de wereld van bacteriën een enorm boeiende wereld is om mee aan de slag te gaan. Het is wel altijd met een klein risico verbonden. Als je werkt met bacteriën kunnen er wel eens dingen misgaan. Maar op die momenten is het het belangrijkste dat je vertrouwt op je reuk- en smaakorgaan. Zij vertellen je zonder enige twijfel dat er iets mis is. Vertrouw je het niet? Gooi het dan weg en begin opnieuw.

Kaas restaurant

En last but not least op het programma is een eigen kaas. Een echte do it yourself. Het voorbije jaar ben ik al met heel veel zaken uit de wereld van het eten in contact gekomen door mijn job. Ik heb al veel mogen doen en mogen zien. Boeken schrijven, werken voor mijn favoriete chefs, gaan eten in de beste restaurants,… maar er is één ding dat ik nog niet heb gedaan. En dat is zelf een restaurant geopend. Dat is het plan voor dit jaar. Samen met mijn vriendin hebben we een plan om 6 keer dit jaar een restaurant te openen. Een soort pop-up. Heel duidelijk afgebakend voor 24 man rond één thema: kaas. Ik heb het nog nooit gezien in België. Het wordt een hele klus aangezien het voor ons beide de eerste keer is, maar het loont sowieso de moeite om het eens te proberen. Om het met de woorden van een Nederlands icoon te zeggen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. En die regel gaat ook op voor alle fermentaties die dit jaar op het programma staan!

Geschreven door: Robby Sallaets

Comments are closed.