Dosha typen in de Natuur

0

Het is zaterdag en na een drukke periode, heb ik nu eindelijk eens tijd om onkruid weg te halen. De zon schijnt, temperatuur is goed en het onkruid is niet meer om aan te zien! Dus, hup in de tuin.

Na zo’n twee uur verder, ga ik zitten en uitrusten en kijk eens goed rond in mijn tuin. Genieten!

Nu de tuin weer schoongemaakt is, zie ik hoe weelderig alles in bloei staat en plots dacht ik, eigenlijk zie ik nu goed de Dosha typen terug in de Natuur en wel in enkele Fruitbomen. Mijn observatie deel ik graag met je!

VATA: De olijfboom

Mooie slanke bladeren, weelderige en beetje chaotische bloei. Ik zie hier duidelijke de Creatieve kant in uitkomen wat een Sterke kwaliteit is van de Vata. Ook qua smaak is een eigenschap terug te vinden in de vrucht: zuur en zoutig.

PITTA: de Kersenboom

Stevige bladeren van middelmatige grote, groeit mooi recht omhoog. Ik zie hier duidelijk de Structuur en Praktische kant in uitkomen – enkele sterke kwaliteiten van de Pitta. In de vrucht herken ik ook iets terug: goed gerijpt smaken ze zoet en tikkeltje wrang

KAPHA: de Vijgenboom

Brede bladeren en de boom groeit in de wijdte. Ik zie hierin de symboliek van de eigenschappen: Loving, Giving. Zelfs in de Vrucht herken ik iets: Superzoet!

Met deze vruchten en enkele typeringen hoop ik je meer inzicht te hebben gegeven in de doshas. Iedereen heeft alle drie typen in zich, maar de verhoudingen verschillen. Dat maakt van een ieder een uniek persoon. Meestal domineert 1 type, maar soms ook 2 typen. Laat jezelf een keer ‘typeren’ door een Ayurvedische therapeut of arts.

Als jij weet welke type(n) bij jou overheersen, zal je jezelf veel beter gaan begrijpen, maar ook naar je naasten toe zal je ontdekken waarom je wel/niet/minder goed om kunt gaan met een ander.

Ayurveda zegt ook, dat je eerst je constitutie moet weten, dan kun je er ook naar leven en is je leven daardoor in balans.

Wil je meer weten? Ik ben een Ayurvedisch therapeut, neem contact op met mij via het contact formulier op mijn website: www.nyantrie.nl of mail naar: zelfstandig@nyantrie.nl

Namaste, NYANTRIE

Comments are closed.