Draag je steentje bij aan een schoner milieu met deze kleine aanpassingen

0

Iedereen draagt vandaag de dag zijn steentje bij aan een schoner milieu. Zo scheidt de een plastic van de rest van het afval, rijdt men elektrisch en liggen er ruim 16 miljoen zonnepanelen op Nederlandse woningen, bedrijfsgebouwen en zonneparken. Gebleken is dat miljoenen Nederlanders duurzame keuzes willen maken, maar hier naar eigen zeggen nog niet altijd even goed in slagen. Vaak zit dit in het feit dat het dagelijks leven, vaste routine is. Toch zijn er genoeg kleine aanpassingen die je kunt doen, om toch je steentje bij te dragen zonder hiervoor te investeren in een dure elektrische auto of zonnepanelen op je dak. In deze blog delen we drie mogelijke stappen die je vandaag nog kunt doorvoeren!

Water en energie besparen: douche korter

Wist je dat je iedere ochtend al het verschil kunt maken? Als jij onder de douche stapt om je dag schoon en fris te beginnen, is het helemaal niet nodig om langer dan 5 minuten te blijven staan. We weten allemaal dat een lange warme douche heerlijk is, maar de impact op het milieu is groot. Je verspilt namelijk een heleboel liters water, welke zijn gereinigd en verwarmd. Dit kost veel energie. Een besparing is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee!

Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden 110 liter warm water per dag. 80% hiervan wordt verbruikt tijdens het douchen. Als iedereen in Nederland al 1 minuut korter zou douchen, besparen we met zijn allen maar liefst 28 miljard liter water per jaar. Hiermee blijft heel wat energie bespaard.

Op de e-bike naar je werk

Het begint dus ‘s morgens al met iets kleins, zoals korter douchen. Slechts een kleine moeite, maar de impact is groot op het moment dat je dit structureel doet. Toch kun je jouw bijdrage aan een schoner milieu groter maken door nog meer aanpassingen te doen. Waarom verruil je je auto of het openbaar vervoer bijvoorbeeld niet voor de e-bike? Je zult zien dat je dagelijkse CO2 uitstoot flink omlaag gaat, wat het milieu ten goede komt.

Zeker als je in de buurt woont van je werk is de e-bike een absolute uitkomst. Je behoudt een korte reistijd, je bent lekker in beweging en je CO2 uitstoot is nihil. Daarnaast is een elektrische fiets van de zaak sinds dit jaar een stuk aantrekkelijker voor jou en je werkgever. Je rijdt al een elektrische leasefiets van de zaak met slechts 7% bijtelling.

Eet bewust: een maaltijd zonder vlees

Misschien heb je jezelf al wel eens voorgenomen om vaker vegetarisch te eten. Vlees hoeft namelijk niet iedere dag deel uit te maken van je avondeten om een gezond en gevarieerd eetpatroon aan te houden. Je vraagt je misschien af hoe het eten van minder vlees bijdraagt aan een schoner milieu. Het antwoord hierop is simpel. Vlees is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij het produceren van voedsel voor de gemiddelde Nederlander. Minder vlees eten door bijvoorbeeld twee vegetarische dagen per week in te lassen, is dus goed voor het milieu.

Wat doe jij al om je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld? Pak jij het klein aan of heb je grotere investeringen gedaan?

Dit is een partnerbijdrage van Lequal

Comments are closed.