Woning duurzaam verbouwen

0

Steeds meer mensen raken doordrongen van het belang van duurzaamheid. Door je woning duurzaam te verbouwen help jij mee aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en ook profiteer je hier financieel gezien van. Het is dus een echte win-win situatie. Wil jij je woning duurzaam verbouwen? Dit zijn drie zaken die grootste impact hebben op het milieu.

Isolatie

Een woning is pas duurzaam met goede isolatie. Hier haal je het meeste rendement uit, bijvoorbeeld de stroom die je op een later moment zelf op gaat wekken. Andere energiebesparende maatregelen komen beter tot hun recht doordat de temperatuur in huis beter is geregeld. Je verbetert het energielabel van de woning en hebt minder last van warmteverlies. Goede isolatie verbetert ook sterk het wooncomfort. Bij nieuwere huizen zit het vaak wel goed met de isolatie, maar bij oudere woningen moet je mogelijk het dak, de vloer en de muren opnieuw laten isoleren of dubbelglas laten plaatsen. Dit kun je op diverse manieren financieren, zoals door te lenen, te kijken of er subsidiemogelijkheden zijn of met een verhoging van de hypotheek. Voor een duurzame verbouwing is het mogelijk om de hypotheek tot 106 procent van de woningwaarde te krijgen.

Eigen stroom opwekken

Wanneer je zelf stroom opwekt ben je echt zelfvoorzienend en duurzaam. Met je eigen zonnepanelen kun je een gedeelte of zelfs alle energie die je gebruikt zelf opwekken. Ook dit is een flinke investering, maar je bespaart sterk op de energierekening en daarnaast kun je de btw over de aanschaf aftrekken van de belasting. Met een zonneboiler of warmtepomp wordt jouw woning en je water op een duurzame manier verwarmd. Een zonneboiler haalt de energie uit de zon, de warmtepomp uit grondwater, de buitenlucht of de bodem. Voor deze investeringen zijn landelijke subsidies beschikbaar, omdat deze bijdragen aan het doel om Nederland van het gas af te krijgen.

Duurzame verlichting

Bovenstaande aanpassingen zorgen ervoor dat je haast helemaal zelfvoorzienend wordt in het opwekken van stroom en het verwarmen van jouw woning. Wel vereisen deze aanpassingen een flinke investering. Het voordeel is dat je dit binnen enkele jaren terugverdient en dat je woning meer waard wordt door de aanpassingen. Als je deze hoge investeringen niet ziet zitten kun je ook met een aantal kleinere aanpassingen al veel doen voor het milieu. Vervang bijvoorbeeld alle lampen in jouw woning door LED verlichting. LED lampen zijn wat duurder in aanschaf dan halogeen- of gloeilampen, maar ook vele malen zuiniger. Een LED lamp verbruikt 75 tot wel 85 procent minder energie dan traditionele verlichting. Daarnaast zijn LED lampen tegenwoordig in allerlei soorten en kleuren verkrijgbaar waardoor deze verlichting erg sfeervol is. Met een dimmer kun je vervolgens ook sfeer brengen.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise

 

Comments are closed.