Duurzaam wildplukken, hoe doe je dat?

0

Wildplukken is een hele aantrekkelijke en spannende bezigheid, maar er komt nogal wat bij kijken om het goed te doen. Het is belangrijk om de eetbare en lekkere planten te leren kennen en herkennen. Dan moet je de juiste delen in het goede seizoen plukken. Maar vooral van belang is duurzaam te plukken. Zodat de plant niet in zijn voortbestaan wordt bedreigt en je het volgende jaar terug kunt komen om weer van dezelfde plant te plukken. Je wilt niet dat de dieren die van deze plant afhankelijk zijn van honger omkomen.

De drie belangrijkste regels bij het duurzaam plukken zijn dat je 1 alleen plukt wat je werkelijk wilt gaan eten, 2 nooit meer plukt dan maximaal 1 à 5% van wat er staat, 3 nooit een plant plukt die staat op de Lijst van Wettelijk Beschermde planten in Nederland.

Alleen plukken wat je werkelijk nodig hebt

Uitgangspunt is dat de plant zo weinig mogelijk last heeft van het plukken. Planten zijn eraan gewend dat ze worden gegeten, en ze kunnen het redelijk verdragen door hun goede regeneratievermogen, ze herstellen snel en volledig. Kijk maar eens hoe snel na het maaien een grasveld of een berm met brandnetels weer tot het oorspronkelijke formaat is uitgegroeid. Planten zijn decentraal georganiseerd: als een blad wordt opgegeten dan groeit er weer precies zo’n blad aan. Dat is bij dieren en de mens wel anders, onze lichaamsdelen en organen worden maar een keer aangemaakt.

Als je dus muntthee wilt zetten, pluk je van iedere plant die je ziet één blaadje, dan belast je elke plant minimaal. Als er veel planten staan, kan je ook een hele tak plukken, maar realiseer je wel dat de plant er dan langer over doet weer te herstellen. Vóór je een blaadje afplukt, kijk je eerst of het geschikt is om te eten. Een al aangevreten blad, een ziek of oud blad laat je gewoon aan de plant zitten.

Als je bloemblaadjes plukt, laat je de rest van de bloem zitten. En als je dan ook nog de blaadjes van de bijna uitgebloeide bloemen plukt, dan heeft de plant er zo weinig mogelijk last van.

Nooit meer plukken dan 1 procent van wat er staat

Je wilt niet dat er door jouw gepluk een hele populatie van een bepaalde plant in gevaar komt, daarom pluk je nooit alles. Als er maar weinig staat, ga je niet plukken. Je houdt rekening met de belangen van de dieren en andere planten die afhankelijk zijn van de plant die je wilt plukken, anders is er risico dat je het hele ecosysteem in gevaar brengt.

Geen plant plukken die staat op de Lijst van Wettelijk Beschermde planten in Nederland. Eén reden om je aan deze regel te houden is dat overtreding forse boetes staan. Maar ieder kan meer redenen bedenken…

Heel veel duurzaam plukplezier toegewenst,
Groene en smakelijke groet
Wies Teepe

Hou je ook zo van munt? Dan ben je niet de enige, dit munthaantje is er ook dol op. Het munthaantje is ongevoelig voor menthol, de stof die munt beschermt tegen insectenvraat. En dat niet alleen: de grote hoeveelheden menthol die het munthaantje binnenkrijgt, beschermen hem tegen opgepeuzeld worden door vogels.

Foto: oatsy40 (Flickr, CC BY)

Comments are closed.