Gezonder en slanker met Echt Eten?

0

Je hebt het misschien al eens eerder ergens gehoord, de term Echt Eten. Maar wat betekent dat eigenlijk en hoe eet je Echt? Echt eten

Hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Jaap Seidell zegt: “Van ultrabewerkt voedsel spreken we als de oorspronkelijke ingrediënten niet meer als zodanig herkenbaar zijn.”

Het is belangrijke informatie die nu steeds helderder wordt. Dat je dagelijkse voeding sterk bepalend is voor een betere weerstand tegen corona. En natuurlijk ook tegen andere infecties. Daarnaast hebben veel mensen last van wat corona-kilootjes door meer stilzitten en gesloten sportscholen.

Wat is industrieel bewerkt?

Er gebeurt iets met industrieel bewerkt voedsel, waardoor we er steeds méér van willen eten. Dat is volgens professor Seidell aangetoond in wetenschappelijk onderzoek door het Nationaal Diabetes Instituut in de Verenigde Staten. Twee groepen werden met elkaar vergeleken: de ene groep at onbewerkt voedsel, de andere groep at zogenoemd ultra-processed food. De mensen uit de tweede groep aten wel 500 kilocalorieën meer per dag, vergeleken met de proefpersonen die onbewerkte voeding aten. Experts denken al jaren dat de obesitas-epidemie versterkt wordt door het overmatig eten van ultrabewerkt voedsel.

Welk voedsel is ultrabewerkt?

Frisdranken, voorverpakte snacks, koek- snoep, kant- en klaar maaltijden zijn voorbeelden van sterk bewerkt voedsel. Bewerkt voedsel hapt en drinkt lekker weg. De meeste mensen vinden het lekker, het verteert makkelijk, en vaak is het ook nog eens eeuwig houdbaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat je er méér van nodig hebt om je verzadigd te voelen. Je gaat er dus meer van eten.”

In een langere studie zijn twintig gezonde vrijwilligers een maand lang in een onderzoeks-kliniek opgenomen. Alle deelnemers kregen twee weken een dieet met ultrabewerkt voedsel en daarna twee weken een dieet met niet of nauwelijks bewerkt voedsel.

De bewerkte en de onbewerkte maaltijden kwamen overeen wat betreft koolhydraten, vet, suiker, zout en calorieën. Toch bleek na afloop dat de deelnemers méér aten en dikker werden wanneer zij een dieet van bewerkte voedingsmiddelen aten. Na het dieet van onbewerkte voedingsmiddelen, vielen de deelnemers juist af.

Seidell: “Het is nogal wiedes als je veel snoep en koek eet dat je dik wordt. Maar deze onderzoekers hebben juist alleen naar de mate van bewerking gekeken. Bij de groep die het ultrabewerkte voedsel at nam het hongergevoel toe en het verzadigingsniveau nam af.”

Het ultrabewerkte voedsel is overal om ons heen en te gemakkelijk verkrijgbaar. Maar het bewijs dat onbewerkt eten gezonder is en tot minder overgewicht leidt, wordt steeds sterker. Volgens hoogleraar Seidell zou de overheid dat mee moeten nemen in de advisering over gezonde voeding.

Wat is onbewerkte voeding?

Kies vooral dat wat je grootmoeder nog als voedsel zou herkennen; groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden in al zijn variaties. Belangrijke voedingsstoffen zitten er van nature al in, een mooie manier om goed voor jezelf te zorgen. Extra belangrijk in coronatijd.

Hartelijke groet van Hilda Mossink

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan gerust met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem graag contact op via info@eet-echt-eten.nl

Comments are closed.