Een goede spijsvertering betekent een goede gezondheid volgens de Ayurveda

0

Volgens Ayurveda begint een goede gezondheid met een goede spijsvertering. Om de vruchten te plukken van gezonde voeding, is het noodzakelijk om voeding goed te verteren en op te nemen. Ayurveda noemt de spijsvertering agni en agni betekent vuur: diep van binnen brandt er een vuur dat de metabolische afbraak en opname van voeding stimuleert. De kracht van dit vuur is belangrijk voor hoe we ons eten verteren en opnemen.

Wanneer je niet de juiste voeding voor jouw constitutie eet, verzwakt het spijsverteringsvuur. Zowel eten als je geen honger hebt als het negeren van een hongergevoel verstoort de spijsvertering.

Andere dingen die agni verstoren zijn:

  • te veel eten
  • te veel water drinken bij de maaltijd
  • onregelmatige levensstijl zoals te laat naar bed gaan
  • eten op onregelmatige tijden

Als je je eten niet goed verteert, ontstaat er ama. Dit kan je ook wel vertalen als onverteerde voedselresten of gifstoffen die het lichaam vervuilen. Ama is een broedplaats voor ziekten. Ama zorgt ervoor dat je je energieloos of zwak voelt zonder een aanwijsbare reden, of dat je klachten krijgt door de slechte vertering van je voeding. Je hebt bijvoorbeeld vaak maagzuur, een opgeblazen gevoel, constipatie of je voelt je moe na de maaltijd. En doe je hier niks aan, dan kan dit uiteindelijk ergere klachten veroorzaken.

Een ayurvedische behandeling is er altijd in eerste instantie op gericht agni te versterken en ama te verwijderen. Dit gaat hand in hand. Een van de manieren om dit te doen is door te reinigen en dit te ondersteunen met kruiden die agni sterker maken. Om ama te verteren en agni sterker te maken is het volgens Ayurveda beter om een korte tijd te vasten en dit regelmatig te doen. Regelmatig betekent bijvoorbeeld dat je bij de wisseling van de seizoenen een korte reiniging doet. Of je kiest 1 dag in de week waarin je vast of alleen soep eet of sappen drinkt. Het is beter om niet langer dan een dag te vasten. Dit brengt het lichaam uit balans en ondermijnt het spijsverteringsvuur. Na het reinigen is het belangrijk om de juiste voeding te eten voor jouw constitutie.

Heb je het gevoel dat jouw spijsvertering niet helemaal lekker loopt, of denk je dat je ama hebt in je lichaam, dan is een ayurvedisch consult misschien wel wat voor jou. Ayurveda gaat ervan uit dat ieder persoon uniek is, met haar eigen unieke constitutie en specifieke metabolisme (agni). Er is geen ‘one size fit all’ medicijn , dieet, behandeling of reinigingsmethode. Een consult kan jou inzichten bieden en handvaten geven om je spijsvertering te verbeteren en je energieker, fijner en lichter te voelen.

Ayurveda, de traditionele Indiase gezondheidsleer, wordt door de World Health Organization (WHO) erkend als ’s werelds oudste wetenschappelijke en holistische gezondheidssysteem en krijgt steeds meer bekendheid in onze westerse wereld.

We leven in een moderne, dynamische maatschappij waarin vernieuwingen en veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Het natuurlijke ritme van je leven kan hierdoor verstoord raken. Ayurveda zorgt ervoor dat je weer in balans komt.

Ieder mens is uniek

Volgens ayurveda wordt de constitutie (prakriti) van elk persoon gevormd door vijf elementen in de natuur: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Je hebt dus als het ware een unieke streepjescode vanaf je geboorte. En dus is er voor iedereen ook een op de persoon toegespitste behandeling nodig. Bepaalde elementen hebben op jou namelijk meer invloed dan op anderen. De verhouding van deze elementen wordt benoemd in drie ‘dosha’s’: vata, pitta en kapha. Door een onbalans in de dosha’s wordt je natuurlijke ritme verstoord en kun je ziek worden.

De polsdiagnose

Nadi Pariksha of polsdiagnose is een ayurvedische techniek waarbij de specialist zeer accuraat en uitgebreid zowel lichamelijke als mentale onbalans en ziekte kan vaststellen. Zelfs risico’s op gezondheidsproblemen in de toekomst kunnen worden opgespoord. Via Nadi Pariksha wordt duidelijk wat de dieperliggende oorzaak is van klachten, waardoor de aanpak verder kan gaan dan alleen symptoombestrijding.

Kiran Sree Valsan , B.A.M.S.-gediplomeerd ayurvedisch specialist van Sri Sri Ayurveda, legt uit dat iedere ziekte zich in 6 stadia ontwikkelt. Deze stadia verlopen altijd in dezelfde volgorde:

  • 1 Door een blokkade ontstaat er een onbalans in de dosha
  • 2 De dosha kan niet doorstromen en hoopt op
  • 3 De opgehoopte dosha zoekt een uitweg en verspreidt zich door het lichaam
  • 4 Op een bepaalde plek ontwikkelt de dosha een ziekte
  • 5 De symptomen van de ziekte worden ervaren
  • 6 De symptomen van de ziekte met complicaties treden naar buiten

Kiran Sree Valsan:Iedere ziekte ontwikkelt zich in zes stadia en deze verlopen altijd in dezelfde volgorde. In de reguliere medische wetenschap worden diagnoses vaak pas gesteld als de ziekteverschijnselen zich in het vierde of vijfde stadium openbaren. Met een ayurvedische polsdiagnose (Nadi Pariksha) kunnen we ziektes al in het eerste en tweede stadium herkennen.Hoe eerder een ziekte in aanleg wordt ontdekt, des te gemakkelijker kunnen we haar behandelen en voorkomen dat zij zich ook daadwerkelijk manifesteert.”  

Ben je nieuwsgierig wat Sr Sri Ayurveda voor je kan betekenen kijk op onze website www.srisriayurveda.nl voor meer informatie of bel 06 11 397 334 / 070 262 9884 of kom eens langs voor een ayurvedisch consult bij één van onze B.A.M.S. opgeleide ayurvedische specialisten uit India. Zij geven in heel Nederland ayurvedische consulten en periodiek detoxkuren en panchakarmas. De consulten worden doorgaans grotendeels vergoed door de zorgverzekering vanuit het aanvullende pakket.

Sri Sri Ayurveda Nederland houdt consulten op inmiddels 30 lokaties in Nederland en België en heeft haar eigen ayurvedische supplementen lijn goedkeurd volgens de Europese HACCP eisen volgens de ISO 22000 standaard.

Lita Dash (B.A.M.S.) en Kiran Sree Valsan (B.A.M.S.),  http://www.srisriayurveda.nl

Comments are closed.