Eiwit uit noten beter dan eiwit uit vlees

0

Wie veel eiwit uit vlees eet kent een 60 %-toename in hart- en vaatziekte, terwijl wie veel eiwit uit noten haalt een 40 %-daling in hart- en vaatziekte ervaart. Dat hebben Amerikaanse en Franse onderzoekers afgeleid uit de Adventist Health Study-2 cohort’, die meer dan 81.000 persoonsgegevens omvat. Ze gaan ervan uit dat het verband tussen eiwit en hart- en vaatziekte losstaat van de andere voedingsstoffen in vlees of noten.

(Rood) vlees is ongezond en noten zijn gezond, dat is geen nieuws. Lange tijd hebben wetenschappers dit toegedicht aan de ‘slechte, verzadigde vetten’ uit vlees en de ‘gezonde onverzadigde vetten’ uit noten. Dit onderzoek nuanceert dat verhaal: het suggereert zelfs dat een gezond voedingspatroon kan samengesteld worden louter op basis van eiwitbron.

Plantaardige eiwitbronnen

Onderzoekers hebben bovendien een sterk vermoeden welke aminozuren verantwoordelijk kunnen zijn. Plantaardige eiwitbronnen bevatten veel minder methionine en cysteïne, twee zwavelhoudende aminozuren die dus vooral via dierlijke voedingsbronnen aangevoerd worden. De onderzoeksgroep van het Penn State College of Medicine ziet bemoedigende resultaten in dierexperimenten rond methionine-restrictie. Dieren leven langer en hebben een veel gezonder metabolisme wanneer de methionine-inname beperkt wordt tot 20 % van de normale inname.

Een nieuwe doorbraak in dat onderzoek is dat de effecten ook opgaan voor volwassen dieren. Dat is een belangrijke bevinding, want bij onvolwassen dieren vertraagt methionine-restrictie de groei. Bij mensen is nog weinig onderzoek gebeurd om sterke conclusies te kunnen trekken. De eerste volwaardige studie bij mensen is nog lopende.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.