Creatief met etensresten en ander ‘afval’

0

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzamere manier van leven: ze pakken wat vaker de fiets, kiezen voor een groene energieleverancier, eten minder vlees en werken vaak vanuit huis. Maar wat kun je nog meer doen? In dit blog lees je meer over hoe je je afval tot een minimum reduceert.

Geen eten meer weggooien: het kan!

Bijna elke etensrest kan verwerkt worden in een nieuw gerecht. Restje risotto? Maak er arancini van! Gekookte aardappeltjes over? Opbakken natuurlijk! Of de volgende dag de soep mee binden. Je kunt er ook gnocchi van maken. Een zak sla die bijna bederft? Hop, in de soep ermee, proef je toch niks van. Zoals je hier leest, zijn met name de Italianen goed in het opnieuw verwerken van eten: hun gerechten zijn beroemd om hun heerlijke smaak en voedzaamheid, die voortkomt uit de ‘cucina povera’- de arme keuken. Vlees was er zelden, geld ook niet. Dus men moest wel creatief zijn. Zo is hun beroemde keuken ontstaan: voor bijna de helft vleesloos. Maar Italiaans koken of niet: eten weggooien is iets waar je per direct mee kunt stoppen, en het is nog zuinig ook.

Verpakkingen en snijafval: niet weggooien

Wanneer we boodschappen gedaan en ingeruimd hebben, blijft er een berg potentieel afval over. Je kunt eierdozen, blikjes, potten, flessen et cetera allemaal heel braaf in de daarvoor bestemde afvalbak gooien – je kunt ze ook een tweede leven gunnen. Eierdozen, conservenblikken en lege wc-rollen zijn prima kweekbakjes voor de groenten die je in de lente in de tuin wilt gaan zetten. Overigens kun je de zaadjes, steeltjes, kontjes en andere delen van diverse groenten en fruit (uien, prei, ananas, tomaten, paprika) heel goed recyclen: zet het kontje van een ui maar eens in een bakje aarde. Ontstaat er gewoon een nieuw plantje!

Kunst van afval: kijk en sta versteld

Nee, je bent geen hoarder als je zakjes, blikjes, elastiekjes en wat nog meer in bijvoorbeeld je moestuin gebruikt. Je bent juist goed bezig! Op een sociaal platform als Pinterest staan de mooiste ideeën om spullen te hergebruiken op een nuttige en/of mooie manier. Sommige hergebruikers zijn absolute kunstenaars. Hele meubels, lampen en andere gebruiksvoorwerpen worden er gemaakt. Zo levert een gezonde drang naar duurzaam leven ook nog veel inspiratie op! Al met al is duurzaam leven geen opdracht of plicht, maar een bevredigende lifestyle. Dus de volgende stap na bijvoorbeeld het minderen met vlees, het aanschaffen van een elektrische auto en het kiezen van een groene energieleverancier is het omgaan met ons dagelijks afval. Je zult zien dat je er lol in gaat krijgen.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise.

 

Comments are closed.