Even voorstellen: Alex Djukanovic

0

Alex DjukanovicNa mijn opleiding scheikunde (bio moleculaire wetenschap) was ik zeer verwonderd door alle kennis die er werd overgedragen. Je leert over cellen tot op de kleinste details. Van zeer veel moleculen kan men zijn functie in een cel achterhalen, de westerse wetenschap is hierin enorm bedreven. Maar met al die feitelijke kennis groeide mijn begrip van hoe het leven werkt nauwelijks. De chemische beschrijving van cellen is zo complex dat het (naar mijn mening) onmogelijk is om begrip er van echt te doorgronden. Door te lezen over boeddhisme en door ervaring met vechtsporten wist ik hoe effectief en krachtig de Aziatische/boeddhistische filosofie was. Daarmee was de eerste stap gezet naar denkwijze die meer conceptueel van aard is, en meer gegrond is in natuurfilosofie. Ik ben uitgekomen bij de Traditionele Chinese Geneeswijzen en daarin acupunctuur. Het is heel verfrissend om kennis gemaakt te hebben met deze nieuwe schat aan informatie en een compleet nieuwe denkwijze. Voor onze gezondheidszorg is het zeker een verrijking om meer conceptueel en holistisch met gezondheid om te gaan. Dat gezegd hebbende is acupunctuur geen theoretisch avontuur. Het is gestoeld op de verzamelde kennis, ervaring en resultaten over duizenden jaren heen.

Wetenschap en Yoga

Met mijn achtergrond in zowel acupunctuur als onderzoek ben ik erg geïnteresseerd waarin deze twee elkaar kunnen versterken. Daartoe geef ik ook de les Evidence Based Medicine aan therapeuten. Doel hiervan is om een brug te slaan tussen TCG en “westerse” onderzoeken enerzijds en de gezondheidszorg anderzijds. Daarnaast beoefen ik Yoga, een mooie holistische oefenvorm waarover ik graag mijn ervaring deel om de behandeling te bevorderen.

Naam van mijn praktijk

De naam van de praktijk is gebaseerd op het Chinese filosofische begrip “Yang-Sheng”, wat doorgaans vertaald wordt als “nurturing life” of “nurturing nature”. Naast deze definities omvat yang-sheng ook het vasthouden van gezondheid (health preservation), het voorkomen van ziekte en het leven voeden (life nourishment). Volgens de oude Chinese wijzen was het de kunst om zo te leven dat men geen levensenergie verspilt en in harmonie leeft met de natuur. Daarnaast was/is het ook nog eens de kunst om inzicht te krijgen in wat uw unieke talenten zijn en zo te handelen (of niet te handelen!) dat alles in je leven in het teken staat van het goed kunnen uiten van die talenten. Dit gedachtegoed staat aan de grond van de praktijk Nurture Your Nature en is tegelijkertijd het streven om naar toe te werken.

Bij IkKiesNatuurlijk.nl

Wat ik belangrijk vind is dat mensen ook middelen krijgen om zichzelf beter te maken en te helpen. Goede informatie is daarvoor essentieel. Mede daarom ben ik heel blij dat ik deel uit ga maken van het online platform IkKiesNatuurlijk.nl. Ik zal ongeveer 1x per 2 maanden een blog schrijven over gezondheid, vanuit het perspectief van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het eerste blog wat op IkKiesNatuurlijk.nl te zien zal zijn gaat over hooikoorts.
Ik kijk erg uit om met jullie samen te werken!

Alex Djukanovic
http://www.nurtureyournature.nl

Foto: jojo nicdao (Flickr, CC BY)

Comments are closed.