Even voorstellen: Jaap Spreeuwenberg

0

Jaap SpreeuwenbergHet was wel even wennen, zo zonder WiFi verbinding op bezoek bij mijn schoonouders, maar als je eenmaal ontkoppeld bent van de constante stroom Whatsapp, Facebook, email en SMSjes ook wel fijn.

Mijn vrouw Prakay en ik waren op bezoek bij haar opa en oma, die in het noord-oosten van Thailand een grote farm hebben. Hier maken ze nog alles zelf. De kip die net nog op het erf rondliep werd verwerkt tot een lekkere tom-kha-kai soep, van het veld werden de groenten gehaald en de verse rijst die enkele weken geleden was geoogst stond al in de hoek te stomen.

Dit is wat je noemt off-grid. En natuurlijk, en biologisch. Zonder dat er extra moeite voor moet worden gedaan. Want als je gewoon eet van het land dat je hebt, heb je niet veel meer nodig. Zolang je daarbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, eet je biologisch zonder dat je daar een certificaat voor hoeft aan te vragen.

We waren al een tijdje bezig samen in Amsterdam een eerlijk, natuurlijk Massagehuys te openen. We wilden het beste van Thailand combineren met het beste van Amsterdam. Gezellig, laagdrempelig, maar iets strakker vormgegeven dan ze in Thailand zouden doen. Natuurlijk wilden we daarbij ook met natuurlijke massage olie werken. Maar we hadden daar nog geen goede oplossing voor gevonden waar we helemaal tevreden over waren.

Nadat we gegeten hadden kon ik het gesprek niet helemaal meer volgen. De schoonfamilie was overgeschakeld op het Laos dialect en mijn Thai is al zo basic. Prakay en ik besloten een rondje te lopen, en kwamen bij twee vrouwen die bezig waren iets te maken wat meteen onze aandacht trok. Massage olie. Maar dan met de producten van het land. Geen petrochemische verbindingen, zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen, maar gewoon olie; geperst uit zaden en met de aromatische verbindingen van planten erin. We beseften meteen dat hier de sleutel lag tot het oplossen van onze massageolie.

Hier startte mijn wonderbaarlijke reis in de wereld van olie. Basisolie en etherische oliën. Om te masseren, maar ook voor huidverzorging. We kregen het recept van onze schoonfamilie, en bij terugkomst in Nederland besloot ik mij hier verder in te verdiepen. Ik kruiste de wereld van de parfumerie, met zijn Franse geheimen en mythes, en ontsloot de magie van de herbal medicine, die teruggrijpt op de kennis voordat antibiotica het standaard antwoord werd van dokters en ziekenhuizen.

Anderhalf jaar geleden opende Het Massagehuys, waar we met verschillende oliën werken die het effect van de massages versterken. Maar mijn kennis en nieuwsgierigheid reiken verder. In het blog van IkKiesNatuurlijk heb ik nu een uitlaapklep gevonden deze passie te delen. Om me samen met jullie te verbazen over de vindingrijkheid en kracht van de natuur.

Jaap Spreeuwenberg, Het Massagehuys

Foto: Davidlohr Bueso (Flickr, CC BY)

Comments are closed.