Even voorstellen: Jan Herbrink

0

Het lijkt me leuk om jullie zo nu en dan iets te vertellen over mijn vak als agent in wijnen (bemiddelaar). Over wijnbouw- en wijnbereiding, in de breedste zin van het woord.

Ik kom frequent in de diverse wijnbouwregio’s op het Europese vasteland bij wijnboeren die ik producenten noem. In mijn stukjes zal ik u met hen laten kennismaken. Maar laat ik beginnen om u iets te vertellen over waar ik vandaan kom. Als kind ben ik opgegroeid op een plek waar mijn ouders een horeca- en boerenbedrijf dreven. Hier ben ik gevormd. Al voor mijn opleiding tot wijnbouw- en wijnbereidings-technoloog en mijn langjarige wijnimporteurschap en wijnagentuur. Onder het horecabedrijf bevond zich een grote kelder.

Zo ongeveer alle grondstoffen die nodig waren in het horecabedrijf of afkomstig waren van de boerderij en die een koele plek nodig hadden lagen in de kelder op voorraad. Van wijn, bier en olijfolie tot aardappelen, gebak en broodjes. Zowel gewekt fruit, groente en gedroogde hammen, die aan de zolder hingen. Een eldorado aan geuren. Bij verdriet ging ik als kind op de keldertrap zitten, deed mijn ogen dicht en ging al ruikende de plek benoemen waar alles stond. Na een minuut of tien had ik alle plekken gevonden, deed mijn ogen open en het verdriet was meestal weg.

Ook in mijn beroep als bemiddelaar tussen de wijnboer én de importeur gaat het ook over smaken en over aroma’s. Er zijn veel overeenkomsten en parallellen tussen dat wat ik in de kelder rook en in mijn vak tegenkom. De aroma’s die je ruikt direct na het gistingsproces en de aroma’s die na enige tijd ontstaan, nadat er rijping heeft plaatsgevonden, de rijpingsaroma’s. Ik kan u ook verhalen over de karakteristieken van de wijnen en de originaliteit ervan. Zorg voor een gewas en de plek. Dus de wijnstok aanplanten die past en gedijt op een bepaalde helling. Bijvoorbeeld de Pinot Noir van Elio Ottin, wijnboer in Aosta. Op de terrassen van de hellingen, op 600 m. hoogte staat dit gewas aangeplant. Granaatrood, subtiel en met een weelderig aroma. Geuren die doen denken aan rozenbottels en kersen. En een heldere, ranke en kloeke zuurgraad die zeer verkwikkend is en in hoge mate verteerbaar.

Als het juist is dat de wijnmarkt steeds internationaler wordt en de verkoop ervan steeds intensiever dan is de verspreiding van informatie ook zinvol. En zijn dit de verhalen waarvan ik jullie graag deelgenoot wil maken.

Jan Herbrink

Meer weten of het assortiment bekijken? Ga naar: www.janherbrinkwijnen.nl

 

Comments are closed.