Even voorstellen: Thea Schuurmans

0

Graag wil ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Thea Schuurmans en samen met mijn man hebben we een niet alleen een imkerij maar ook een bijenteeltmuseum. De vraag rijst dan al snel hoe kom je daaraan.

Wel Robert (mijn man) begon zo’n 20 jaar geleden met bijen. Hij kocht 4 volkjes en in al zijn enthousiasme nam hij me mee. Kort gezegd ik werd ook besmet met het bijenvirus. Want als je bijen hebt leef je met ze mee. Al vroeg in het voorjaar (het is eigenlijk nog winter) op een mooie dag als de temperatuur goed is (boven 10 graden) vliegen er al bijen. Dan sta je bij de kast en kijkt of ze vliegen. Dit is een teken dat ze leven. Dan kijk je of ze met stuifmeel thuiskomen. En wat is de kleur van het stuifmeel. Want dat betekent dat er bomen, struiken of bloemen open zijn waar ze dat stuifmeel helen. Afhankelijk van de kleur kan je dan weer zien wat er bloeit. Want elke bloem struik of boom heeft zijn eigen kleur.

Jonge larven

Stuifmeel is het voedsel voor de jonge larven. Wat betekent dat de koningin eitjes legt een het volk zich aan het ontwikkelen is. Dat is machtig mooi zeker in het vroege voorjaar. Want je “huisdieren” zijn actief. Langzaam maar zeker groeit het volk en voor je het weet is het maart/april en wordt er volop honing geproduceerd. In Mei is het volk zo groot dat het gaat uitzwermen. Een vorm van voortplanting bij de bijen. En al snel zitten we in Juli en is het alweer tijd voor de Lindehoning te oogsten. Daarna heb je nog enkele goede drachtplanten maar al snel wordt het minder. Dan volgt nog het inwinteren (indien nodig kan men suikerwater voeren).

Winterklaar

In oktober moet de imker winterklaar zijn. Als de temperatuur goed is vliegen ze nog, maar wordt het koud dan gaan de bijen lekker dicht bij elkaar zitten en houden elkaar warm. Als je met het volk mee leeft ben je meer bewust van wat er bloeit en groeit. En raak je nauw betrokken met de natuur. En sta je steeds weer versteld van hoe mooi de natuur in elkaar zit. En dat alles elkaar nodig heeft en dat elk dier hoe klein of hoe groot zijn dienst doet. Dit heeft gemaakt dat we steeds bewuster zijn geworden hoe belangrijk alles om ons heen is. Mede daarom zijn we ons steeds meer met en voor de bijen gaan doen.

Ecopoll

In ons museum geven we lezingen en rondleidingen, cursussen, workshops. Op elke eerste maandag van de maand nodigen we een spreker uit. Hier komen onderwerpen aan de orde die aan bijen gerelateerd zijn.Onze naam Ecopoll komt van Ecologische Pollination, wat duurzame bestuiving betekent. We bestaan dit jaar 10 jaar en vier jaar geleden hebben we ons bijenmuseum geopend. Met prachtige oude korven ,vliegtegels, perzen, handgereedschappen en serviesgoed uit de tijd van de Napoleon. We proberen de natuur zo goed mogelijk van dienst te zijn door zowel in de imkerij als in het museum gebruik te maken van zonnepanelen. Ook gaan we dit jaar de tuin verder aanplanten met bomen en struiken speciaal voor de bijen. Verder zullen we in de toekomst een insectenhotel plaatsen en een nostalgische bijenstal.

Kom eens langs in Geffen en verwonder je over de bijen zoals wij dat na 20 jaar ook steeds weer doen. Bijenteeltmuseum – Imkerij Ecopoll

Comments are closed.