De framboos is meer dan een heerlijke vrucht in de yoghurt of bovenop de taart. Het is namelijk ook supergezond!
Wat is een framboos?
De framboos is een verzamelsteenvrucht en bestaat uit veel kleine vruchtjes. Ze groeien aan een frambozenstruik. De botanische naam is Rubus Idaeus. De frambozenstruiken groeien in heel Europa. Het liefst op open plaatsen in het bos of langs de bosrand. De stengels van de frambozenstruik kunnen wel 2 meter lang worden. Frambozenvruchten zijn heel teer, zacht en supergezond. Frambozen komen in diverse kleuren voor zoals geel, oranje en zwart. De bekendste framboos is de roodkleurige. De zomerframboos kan van eind mei tot en met eind juni geplukt worden en de herfstframboos van augustus tot de eerste nachtvorst. Frambozen worden zowel vers gegeten als verwerkt in frambozenjam, vruchten op siroop, sap, puree en alcoholische dranken. De bladeren van de framboos kunnen na het plukken gedroogd worden en gebruikt worden om thee van te zetten.
Wat zit er in een framboos?
Frambozen bevatten vele malen meer antioxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, broccoli en appels. Ongeveer de helft van de antioxidantwerking van frambozen wordt veroorzaakt door ellagitannines (een sterke antioxidant). Antioxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.
Waar zijn frambozen goed voor?
Een framboos bevat sacharose, fructose en glucose wat de vrucht een heerlijk zoete smaak geeft. In een framboos zit een grote hoeveelheid vitamine C, daarnaast vindt men de vitaminen B2 en B6 in de frambozen. De framboos draagt bij aan een gezonde huid, kan de symptomen van hooikoorts, eczeem en stress helpen verminderen. Frambozen stimuleren de doorbloeding. Verder kan de framboos libido verhogend zijn voor zowel man en vrouw. Voor de zwangere vrouw zijn frambozen gezond vanwege het hoge foliumzuurgehalte.
Bron: Healthy, nummer 53 2013