Functioneel beter met Chinese geneeswijzen

0

Functioneel beter met Chinese geneeswijzen

Chinese geneeswijzen worden vaak holistisch genoemd. Maar wat betekent dat concreet als je nu op een natuurlijke manier je gezondheid wilt verbeteren? Dat vertellen we je in dit blog, lees snel verder!

Het nut van holistisch

Holistisch houdt in dat de hele situatie wordt bekeken in plaats van een klein onderdeel. Het is ook een manier om naar de wereld te kijken en een belangrijk principe in Chinese geneeswijzen. Het voordeel van een holistische benadering is dat er veel overzicht is. Veel overzicht zou kunnen suggereren weinig precisie. En op een bepaalde manier klopt dat. Maar precisie is niet wat we zoeken met een helikopter view. Het nut van een helikopter view is het in kaart brengen van het landschap, hoe is de ligging van het terrein, wat voor klimaat er heerst etc. De vragen die het topografisch zou kunnen beantwoorden is wat de beste route is van a naar b, waar grondstoffen gevonden kunnen worden of wat bijvoorbeeld vruchtbaar land kan zijn. 

Functionaliteit is de sleutel

Als voorbeeld: We kijken dus (met een bepaalde vraag in ons achterhoofd) naar de functie die het land heeft of zou kunnen hebben. Wanneer we op zoek zijn naar vruchtbaar land zijn er een paar criteria die we in vogelvlucht zoeken: er moet voldoende licht zijn, niet te warm en te koud zijn, de grond moet aarde bevatten, vlak zijn en er moet voldoende water beschikbaar zijn. Het zijn deze (gekozen) factoren die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid van het land. En daarmee zijn tekenen – of symptomen – als droogte, donkerte, rotsachtige grond etc. kenmerkend voor land dat een functie als voedselvoorziening niet zou kunnen waarmaken. 

Precisie zonder lab-test

Nog voordat we de pH gemeten hebben, de hardheid van de bodem hebben onderzocht of temperatuur van de omgeving hebben vastgesteld kunnen we al begrijpen of land vruchtbaar is. Dat doen we door na te denken over wat de omgeving laat zien wanneer deze functioneert zoals we zouden verwachten. We kunnen dus ook zonder de precisie van een laboratoriummeting iets zeggen over de gezondheid en functionaliteit van het menselijk lichaam. 

De mens komt uit de natuur

Soms zouden we het haast vergeten, maar wij mensen komen uit de natuur. En voor onze gezondheid gelden er dus principes die net zo werken als de natuur. En dat is wat er met Chinese geneeswijzen al duizenden jaren wordt toegepast. Door heel secuur te kijken naar welke symptomen jeFunctionaliteit van de maag laat zien kan een therapeut afleiden wat in jouw “landschap” geholpen moet worden zodat de functionaliteit kan verbeteren en jij gezonder wordt. Zie in de afbeelding hiernaast hoe dat er uit kan zien bij maagklachten.

De natuur herstelt zichzelf

Met acupunctuur stimuleren we de fysiologie van het lichaam. Daardoor gaat het lichaam weer beter werken en nemen klachten af. Het lichaam is, net zoals de natuur, in staat om zichzelf te balanceren. Zoals dat in het groot gebeurt met een waterkringloop, gebeurt dat ook op het kleinste niveau. Om een voorbeeld te geven: hormonen kunnen zichzelf remmen wanneer hun concentratie hoog wordt. Chinese geneeswijzen zijn een schakel waarmee we volgens dezelfde natuurlijke principes het lichaam in balans brengen.

Meer weten?

Alex Djukanovic is acupuncturist en kruidentherapeut met een achtergrond in biochemie (MSc). Hij is eigenaar van Nurture Your Nature acupunctuurpraktijk in Purmerend. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Alex – hij helpt je graag!

Volg Nurture Your Nature ook op Facebook, twitter of Instagram.

Comments are closed.