Geef persoonlijke ervaring van de patiënt waarde binnen de (natuurlijke) gezondheidszorg

0

Natuurlijk kiezen ligt regelmatig onder vuur. Nu zijn er weer geluiden om homeopathie te verbieden.

Veel mensen zeggen er baat bij te hebben en volgens mij is er nog nooit iemand overleden aan het innemen van homeopathische middelen. Dus met welke rede zou je het dan verbieden? Vele andere producten waarvan bewezen is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid zijn gewoon vrij verkrijgbaar. Beetje omgekeerde wereld wat mij betreft.

Voor homeopathische middelen worden werkingen geclaimd die niet te bewijzen zijn en daarom zouden ze verboden moeten worden, is de redenering.

Ik zou zeggen: het is nog niet te bewijzen met de huidige onderzoeksmethodes.

Ongeveer 200 jaar geleden is de westerse geneeskunde, op basis van westers onderzoek, ontstaan. Het heeft ongeveer dezelfde periode geduurd voordat men erachter is gekomen dat mannen en vrouwen andere symptomen hebben bij dezelfde klacht en anders kunnen reageren op medicatie. Er is dus apart medisch onderzoek nodig voor mannen en vrouwen.

Het zou mij niets verbazen wanneer men ooit met westerse onderzoeksmethodes kan bewijzen dat de ene persoon goed reageert op reguliere medicatie, de ander op homeopathie en weer een ander op voedingssupplementen. Alleen kan dit nog wel heel lang duren. In de tussentijd zou het fijn zijn wanneer we meer vertrouwen op persoonlijke ervaringen en in andere geneeswijzen die al vele jaren langer bestaan.

Een Japanse shiatsu leraar heeft mij een verklaring gegeven wat de reden is dat de ene persoon beter reageert op Chinese kruiden en de ander op homeopathie. Vanuit de oosterse geneeswijzen kijkt men anders naar mensen, er is onder andere de onderverdeling tussen yin en yang voor personen. Een persoon met een meer yange constitutie zou beter op kruiden reageren en een persoon met een meer yinne constitutie beter op homeopathie. Ik heb blijkbaar een meer Yinne constitutie want ik reageer heel goed op homeopathie en minder tot niet op kruiden en voedingssupplementen. Voor mij persoonlijk zou het heel vervelend zijn wanneer homeopathie verboden wordt. Dan moet ik weer aan de antibiotica als ik blaasontsteking heb, welke ik met homeopathie goed kan behandelen en met alleen cranberrysap niet. Dat heeft de praktijk voor mij al uitgewezen. Natuurlijk heb ik ook wel eens de vraag hoe werkt het dan. Aan de andere kant als mijn klacht verdwijnt, werkt het. Dat er nog geen methode is om de werking wetenschappelijk aan te tonen betekent nog niet dat mijn persoonlijke ervaring niet bestaat.

Bij deze dus de oproep om persoonlijke ervaringen binnen de (complementaire ) gezondheidszorg te accepteren en erkennen. Ik wil namelijk heel graag de vrijheid houden om met gezond verstand natuurlijk te kiezen en het beste, voor mij, uit de verschillende medische werelden gebruiken.

Dit is een bijdrage van Japke Dogger-Englebert.

Comments are closed.