Gember en kurkuma als natuurlijke pijnbestrijders

0

Veel kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen, zo ook gember en kurkuma. Uit een meta-analyse komt naar voren dat supplementen met extracten van deze twee wortelstokken effectieve pijnstillers zijn. Ook blijkt de dosering hierbij een grote rol te spelen.

Gember en kurkuma maken beiden deel uit van de gemberfamilie (Zingiberaceae) en worden regelmatig onder de loep gehouden voor hun pijnstillende werking. Bestanddelen van de planten werken ontstekingsremmend en verminderen het ontstaan van pijnprikkels. Onderzoeker Shaheen Lakhan analyseerde de uitkomsten van acht verschillende onderzoeken naar de planten.

Dosering

Uit de analyse kwam naar voren dat bijna alle onderzoeken aantoonden dat de planten uit de gemberfamilie een pijnstillend effect hebben. De recentere studies toonden een sterkere pijnstillende werking aan. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in deze onderzoeken hogere doseringen van de plantenextracten werden gebruikt.

Bijwerkingen

Opvallend was dat de geanalyseerde onderzoeken niets meldden over bijwerkingen. Toch adviseert Lakhan voorzichtig te zijn met deze natuurlijke pijnstillers: ‘Zingiberaceae-extracten worden over het algemeen veilig bevonden in lage doseringen. Hogere doseringen kunnen het risico vergroten op bloedingen door een verminderde bloedstolling, maar dit risico is niet goed vastgesteld.’ Ook worden kurkumasupplementen wel eens in verband gebracht met het ontstaan van nierstenen.

Bron: Nutr J. 2015 May 14;14:50.

Comments are closed.