Gember voor een goede vetstofwisseling

0

Het gebruik van gember voorkomt overgewicht en ontstekingen en is daarom een zinvolle aanvulling op een gezond voedingspatroon.

Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht. Mensen die te zwaar zijn, hebben een verhoogde kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het ontstaan van een chronische ziekte door overgewicht wordt mogelijk veroorzaakt door ontstekingen in wit vetweefsel. Gember (Zingiber officinale) is een wortel dat invloed blijkt te hebben op de ontstekingsreactie in wit vetweefsel.

In de traditionele (Oosterse) geneeskunde wordt gember gebruikt voor spijsverteringsstoornissen en misselijkheid. Het is al langer bekend dat de wortel tevens ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Omdat overgewicht vaak gepaard gaat met verstoringen in de spijsvertering en er sprake is van ontstekingen, leek het Zuid-Koreaanse onderzoekers een interessante plant om nader te bekijken.

Een speciaal gember-extract

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers de effecten van gember in ratten. De dieren werden opgedeeld in drie groepen. Een groep kreeg een dieet rijk aan vet. Een groep kreeg hetzelfde dieet, aangevuld met een heet water-extract van gember en de laatste groep kreeg een vetrijk dieet met een speciaal gember-extract. Dit laatste extract werd geproduceerd op lage temperatuur, waardoor het meer gunstige stoffen bevat dat een heet water-extract.

Uit het onderzoek bleek dat de ratten in beide gember-groepen na 10 weken minder in gewicht waren aangekomen en ook minder ontstekingen in het lichaam hadden, dan de groep ratten die geen gember gekregen had. De groep met het speciale gember-extract was nog een beetje gezonder dan de ratten die het heet water-extract gekregen hadden.
De wetenschappers pleiten daarom voor de toevoeging van gember aan de voeding. De werkzaamheid van gember berust op de etherische olie in de wortel. Door de verse wortel te gebruiken in gerechten kunt u van de gezondheidsvoordelen profiteren.

Bron: Nutrients. 2018 Oct 23;10(11). pii: E1567.

Comments are closed.