Gerst heeft positief effect op bloedsuiker en eetlust

0

Gerst kan in korte tijd de gezondheid verbeteren door het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes.

Dat blijkt uit een Zweedse studie van de Universiteit van Lund gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. Daarnaast zorgt de samenstelling van de voedingsvezels in gerst voor vermindering van de eetlust en het risico op hart- en vaatziekten.

Het onderzoek

Twintig gezonde deelnemers van middelbare leeftijd werd gevraagd om gedurende drie dagen wit brood te eten – bij het ontbijt, de lunch en het diner. De volgende drie dagen aten zij ook driemaal daags gerstebrood – een mengsel van gerst (85 %) en tarwe. Ongeveer 11-14 uur na hun laatste maaltijd van de dag werden de deelnemers onderzocht op risico-indicatoren voor diabetes en hart- en vaatziekten. De uitkomsten voor gerstbrood en wit brood werden met elkaar vergeleken.

Conclusies

Door het eten van gerstebrood daalde het bloedsuiker- en insulineniveau. Ook verbeterde de insulinegevoeligheid en de regulatie van de eetlust. Dit positieve effect wordt volgens de onderzoekers vooral bepaald door de speciale samenstelling van de vezels van gerst. Daardoor wordt de groei van goede bacteriën in de darm gestimuleerd en vindt er een afgifte plaats van belangrijke hormonen. Deze hormonen helpen de eetlust te reguleren, maar ook chronische laaggradige ontstekingen te reduceren. Dit draagt bij aan het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten.

Een eerdere verwante studie van de Universiteit van Gothenburg in Zweden toonde aan dat vezels uit gerst de groei van de darmbacterie Prevotella copri stimuleert. Deze bacterie heeft een direct regulerend effect op de bloedsuikerspiegel en vermindert het aandeel ongezonde darmbacteriën. Mensen met weinig van deze darmbacteriën gaven aan minder effect te ervaren van gerstproducten. Het eten van meer gerstproducten kan de groei van de bacterie stimuleren.

Bron: Platform voor Voedingsgeneeskunde

Foto: Christian Schnettelker (CC-BY, Flickr)

Comments are closed.