Gezond en duurzaam eten hoeft niet duur te zijn

0

“Voor € 2,60 per dag kun je gezond en duurzaam eten.” Dat stelt onze expert duurzaam eten, Corné van Dooren. Met behulp van het rekenprogramma Optimeal heeft hij onderzocht hoe je tot een gezond eetpatroon komt dat zowel duurzaam als betaalbaar is. “Het vergt wel versoberende aanpassingen, maar ook kleine stappen kunnen al een groot effect hebben.”

Van Dooren heeft zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Sustainability. Hij vergelijkt het gemiddelde, Nederlandse winkelmandje voor 2 personen per week met een gezond winkelmandje. Daarna bekijkt hij in hoeverre het lukte om het eetpatroon duurzamer te maken én goedkoper, voor € 2,60* per dag per persoon. Duurzamer is in dit geval een halvering van de uitstoot van broeikasgassen. Belangrijke factoren voor de duurzaamheid zijn CO2-uitstoot, landgebruik en energiegebruik. Dit zijn zijn belangrijkste bevindingen:

Geen druppel

Alcoholhoudende dranken, zoals bier en wijn, zijn relatief duur en hebben over het algemeen een grote milieu-impact. Laat je ze staan, dan ben je vriendelijk voor je eigen portemonnee en voor het milieu.

Van dierlijk naar plantaardig

Plantaardige alternatieven voor dierlijke producten zijn goedkoper en beter voor het milieu. Dus als je minder kaas, vlees en melk(producten) eet, boek je al grote vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. De voorwaarde voor de gezondheid is wel dat je de voedingsstoffen uit deze producten vervangt. Vlees kun je bijvoorbeeld vervangen door goedkopere peulvruchten of noten. Sojamelk met toegevoegd calcium is een goede vervanger voor melk. Het kan zijn dat je er weinig voor voelt om vegetarisch of veganistisch te eten. Als je vlees en melk niet helemaal weglaat, maar terugbrengt naar 50 gram vlees en vleeswaren en 1 glas melk per dag, heeft dat al een grote uitwerking op hoe duurzaam je eet, en weinig effect op de kosten.

Hollandse groente

Uit de studie blijkt dat Hollandse groente, die in de buitenlucht zijn geteeld het beste passen in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Denk aan boerenkool, wortelen, uien, bloemkool, broccoli, sperziebonen en zuurkool. Door de week heen bieden ze voldoende variatiemogelijkheden. Nederlanders eten deze groenten al regelmatig, maar meer blijkt nog beter.

“De grenzen van de aarde”

Het belang van gezond eten is ondertussen goed doorgedrongen. Maar waarom is het zo belangrijk om duurzamer te eten? Van Dooren licht het toe: “Met ons eetpatroon overschrijden we de grenzen van wat de aarde aankan. De natuurlijke bronnen worden uitgeput, ook omdat er in de wereld steeds meer mensen zijn die een westers consumptiepatroon hebben.”

Bron: Voedingscentrum

 

Comments are closed.