Ginseng vermindert risico op kanker

0

Een Chinese meta-analyse berekende dat consumptie van ginseng het kankerrisico met 16% lijkt te verminderen.

De meta-analyse omvatte negen studies: vijf cohortstudies, drie patiënt-controlestudies en één gecontroleerde studie. In het totaal werden gegevens van 330.000 deelnemers verwerkt.

Afwijking

De meta-analyse brengt ook een afwijking aan het licht. Een van de onderzochte bevolkingsstudie geeft aan dat ginseng het risico op maagkanker juist verhoogt in plaats van verlaagt (hoewel er in totaal een risicovermindering van -17 procent was). Maagkanker is een type kanker dat opvallend vaak voorkomt in Aziatische landen. De bewuste studie had enkel vrouwen als deelnemers.

Ginseng (Panax) wordt als kruidengeneesmiddel ingezet bij  algemene zwakte, verminderd concentratievermogen, energiegebrek, futloosheid, herstel bij ziekte en vermoeidheid

Drogist

Patiënten met diabetes dienen medisch advies in te winnen voordat ze ginsengwortel te gebruiken. Ginseng kan de bloedglucosewaarden enigszins verlagen.  Mogelijk heeft ginseng invloed op antistollingstherapie met warfarine. Ginseng wordt al lange tijd gebruikt zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn gerapporteerd.

Het is verkrijgbaar bij apotheek (zonder recept) en drogist.

Bron: MMV.nl en Voedingsgeneeskunde.nl

Foto: Dennis M (Flickr, CC BY)

Comments are closed.