Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat groene thee goed voor de hersenen is. De antioxidatieve en ontgiftende eigenschappen van groene thee zouden fatale ziekten zoals alzheimer kunnen helpen voorkomen.
Onderzoek van de McMaster University brengt nieuw licht op de onderliggende mechanismen voor het ontstaan van alzheimer. Preklinisch bewijs geeft aan dat de groenetheeverbinding die bekend staat als epigallocatechinegallaat (EGCG), de vorming van giftige oligomeren (β-amyloïdpeptide) – de belangrijke veroorzaker van alzheimer – tegengaat.
Als de ziekte van Alzheimer zich bij patiënten ontwikkelt, dan ontstaan er ‘plaques’. Lang is gedacht dat deze plaques de oorzaak waren van het dementeringsproces, maar inmiddels wijst alles er op dat zij niet de oorzaak, maar het gevolg van een moleculaire cascade zijn. Uiteindelijk leidt dit tot een cognitieve afname bij alzheimerpatiënten. Zolang het eiwit dat de plaques vormt nog oplosbaar is, wordt het een oligomeer genoemd, die toxisch kan zijn.
In het Journal of the American Chemical Society schrijven de wetenschappers dat zij geloven dat epigallocatechinegallaat (EGCG), de krachtigste catechine in groene thee, een laag om de giftige oligomeren heen kan leggen. Dat beperkt het vermogen van de oligomeren om te groeien en te communiceren met gezonde cellen. EGCG is echter in de huidige vorm niet geschikt om als voedingssupplement in te zetten, omdat het bij kamertemperatuur onstabiel is en moeilijk in de hersenen is af te leveren. Daarnaar is meer onderzoek nodig.
Het aantal mensen met dementie in Nederland is door de vergrijzing vervijfvoudigd van 50.000 in 1950 tot 270.000 in 2016. De verwachting is dat dit aantal de komende 25 jaar verdubbeld naar meer dan een half miljoen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70 %). Aangezien hiervoor geen genezing bestaat, is preventie de beste optie. 15 – 25 jaar voor het ontstaan van symptomen zou er begonnen kunnen worden met het gebruiken van groenethee-extract. Samen met beweging en een gezonde leefstijl vergroot dat de kans op gezond ouder worden.
Bron: Voedingsgeneeskunde.nl