Hap naar leven

0

Het is alweer een jaar of 15 geleden. Ik gaf een praatje over Ayur Veda voor mensen met een afasie probleem. Ik leg uit wat het woord Ayur betekent. Het woord betekent leven. ‘Kan iemand mij zeggen wat leven is?’ vraag ik aan de groep. Een vrouw in rolstoel verteld dat toen ze een paar maanden na de beroerte haar kleinkind het flesje had gegeven, dat ze toen weer voelde dat ze leefde.

Dit antwoord heb ik altijd onthouden. Ik vind het mooier dan welke definitie over leven ook. Ik  vind het een Vedisch antwoord. Een antwoord van weten vanuit je diepste zelf. Veda is weten en afgeleid van vid; kijken. Kijk je baby in de ogen die drinkt aan je borst en je weet. Je weet wat leven is. Ayur Veda in een notendop. En als je dan doordenkt op het woord ayur dat afgeleid is van ayush of kringloop, dan zit je midden in de kern van Ayur Veda: een Kringloop. Het is de Ayur Veda die de kringlopen begrijpt in het menselijk lichaam. Het is de Ayur Veda die de kringloop van het leven begrijpt van binnen uit.

Het zijn alleen de vrouwen die weten hoe het voelt om borstvoeding te geven. Jijzelf bent voeding voor je baby. Al 9 maanden heb je je baby gevoed met je bloed. Maar het gevoel van gaan zitten, je borst ontbloten en de hap van je baby naar de tepel, dat is leven. Die hap is een hap naar leven. Het baren van de baby is leven geven. Het voeden van de baby is leven.

Het gevoel is intiem. Het oogcontact is puur geluk. Je hart gaat open en dan gaan de ogen stralen. Het meest innerlijke licht straalt door de ogen heen. De moeder maakt kleine geluidjes en het kind gaat meedoen. De baby is aan het eten. Het eten is op de juiste temperatuur, de smaak is zoet en het vet is van hoge kwaliteit. Het is voelen en horen en zien en ruiken en proeven. Het eten wordt verteerd en gaat de kringloop door van de zeven weefsels en de ontlasting gaat de kringloop in van de aarde.

Het licht dat schijnt boven alle werelden is het zelfde licht dat schijnt in de ogen van het kind en de moeder. Het zelfde licht dat schijnt in de harten van alle mensen.  Als je dit weet dan weet je dat het meest binnenste licht in de mensen gelijk is aan het hoogste licht. Heb eerbied voor voeding, dan heb je eerbied voor het Licht.

En dat bloemetje dat ik kreeg na afloop van het praatje deed  me goed.

Dit is een bijdrage van Jacqueline Pompewww.hetyogahuisje.nl
Ayurvedisch Voedingsdeskundige  AAS –Amsterdam.

Comments are closed.