Hatha Yoga en de kracht van ram

0

De les is vrijwel klaar. We beginnen aan de eindontspanning. Een van de cursisten wijst naar de flyer op de muur waarop de chakra’s staan getekend en de bijbehorende dieren .” Wat is dat voor een dier?` vraagt ze. ”Dat is de ram.” zeg ik. We zullen het straks bespreken tijdens de thee. Ik spreek de adem in waar we net mee bezig zijn geweest. De cursisten keren zich naar binnen en het wordt stil.

Ik geef al jaren les. En iedere keer verbaas ik me over de kracht van Yoga en adem. En iedere keer vind ik weer een andere ingang om een les te maken. Ik was de les begonnen met te praten over het vermogen van Yogaoefeningen om de rechterkant en de linkerkant van je lichaam te verbinden. We zijn er al weken mee bezig. Je verbind eigen lijk 2 energieën De een wordt Ha genoemd en de ander wordt Tha genoemd. De woorden staan voor zon en maan. Voor man en vrouw. Voor naar buiten treden en naar binnen gaan. Verbind de twee energieën en je komt in het midden. En door yoga iedere week te beoefenen verbind je niet alleen rechts en links, maar ook laag en hoog.

Onbewust en bewust

Je verbindt de diepgewortelde levensenergie met de energie van bewust zijn. Simpel gezegd. De zuivere energie van de natuur wordt getransformeerd naar bewuste natuur. En symbolen bemiddelen tussen onbewust en bewust. Als je symbolen ziet of beelden is de energie in zesde chakra, het voorhoofdscentrum of derde oog. De beelden geven je inzicht in de diepte van problemen en emoties. Vaak ligt de kern van het probleem verborgen in het onbewuste.

Het beeld van een ram betekent in de chakra filosofie het beeld van een dier dat iets wil. Hij staat voor de kracht van het voorjaar. Soms worden stenen opzij geduwd om de kiemplant naar boven te laten komen. Zo sterk is deze kracht. De ram staat voor de vechtlust van de pionier. Met deze kracht kan je je idealen verwezenlijken. Want de ram houdt niet op. Hij vecht door. Soms is zijn vuur te hoog . Soms is zijn vuur te laag . Dan merk je dat je te koppig bent of juist te snel opgeeft. Yoga verbind die tegengestelde krachten. Ieder voert zijn eigen strijd. Het vuur is de grote transformator en verbindt laag en hoog.

De deelnemers komen uit de eindontspanning en we drinken thee. Ik vertel over de ram en de kracht van het voorjaar. We voelen het allemaal. Het wordt warm in de natuur. De zon komt steeds hoger en zorgt voor een enorme transformatie. Dat kleine zaadje kan een grote boom worden.

Deze blog is geschreven door Jacqueline Pompe.

Foto: USFWS Mountain-Prairie

Comments are closed.