Hazelaarthee tegen katjesallergie

0

De hazelaar, Corylus Avellana, is een struik en komt algemeen voor in loofbossen en hagen op niet te arme grond. De bloeitijd van de katjes begint al in januari en met het zachte weer al eerder.

Het woord hassel komt uit het Angelsaksisch en betekent kap, wat duidt op het kapje die de noten omsluit. In de vroegere Keltische literatuur worden deze noten vaak genoemd als belangrijke voedselbron. Net als in de Keltische boomkalender hoort de hazelaar bij de mensen die geboren zijn tussen 24 september en 3 oktober en 22 maart en 31 maart. Hij staat symbool voor de mens als pionier.

Vrij om noten te plukken

Voor de eerste wereldoorlog kregen de scholen zelfs een dag vrij die besteed werd aan het plukken van noten voor de komende winter. Belangrijk was het plukken van noten nooit op de zondag te doen, omdat er dan boze geesten in de boom zaten. De boom werd ook in verband gebracht met vruchtbaarheid. Een amulet werd gemaakt van een dubbele hazelnoot. Ook werd in de oudheid de takken van de hazelaar gebruikt als wichelroede om wateraders op te sporen.

Tegen ontstekingen

Eigenschappen van de boom: de bloemen en de bast hebben een ontstekingsremmende werking. De bladeren worden ook wel ingezet bij gewrichtsklachten. Dieren die vaak zelf weten wat ze nodig hebben, zie je vaak snoepen van het blad uit de houtwal met de ontstekingsremmende eigenschappen. Verder heeft de struik een vochtafdrijvende werking en helpt het bij problemen bij de bloedsomloop zoals bij spataderen en aambeien. In het laatste geval is het raadzaam om er regelmatig een zitbad van te nemen. De hazelnoot zelf is een van de lekkerste en gezondste noten. Ongeveer 10 hazelnoten bevat al de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E die de mens nodig heeft. Van alle noten bevat de hazelnoot de grootste hoeveelheid vezels en maar een kleine hoeveelheid vetten. Het is dan ook heerlijk om hiermee te snacken.

We belanden weer in de tijd van proesten en niezen, griep en verkoudheid. Helaas is deze nuttige en prachtige struik voor veel mensen een bron van ellende door de allergische reactie die ontstaat door het stuifmeel. Bijzonder is weer dat we ook in dit geval gebruik kunnen maken van dezelfde struik om de allergie tegen te gaan of te voorkomen. Ook hier weer, het gif en tegengif zit in dezelfde plant.

Methode 1: begin al eind december met twijgjes en katjes van deze struik in je theepot te stoppen en een rondje door de natuur thee van te maken.
Methode 2: nog effectiever, maar dat is dan voor volgend jaar: zet een bos takken met katjes op een vaas, leg onder de vaas een groot papier, bijvoorbeeld bakpapier of patroonpapier. Verzamel het uitgevallen stuifmeel en doe het in een pot met honing uit je eigen omgeving en neem hiervan elke dag 3 theelepels. Dit is wat ze in de reguliere gezondheid desensibiliseren noemen, ofwel de overgevoeligheid te verminderen voor het stuifmeel van de struik waar je allergisch voor bent. Dezelfde methode is ook toe te passen bij andere bomen en struiken. Zoals de Els en de Berk.

Hazelnootpasta

Voor kinderen en volwassenen is één van de fijnste lekkernijen: hazelnootpasta! Neem 50 gram fijngemalen hazelnoten (zonder vlies) met een ½ avocado of een banaan en een theelepel honing. Bij het gebruik van een banaan is het niet nodig om honing toe te voegen. Instand hazelnootpasta: banaan en hazelnoten en een lepel rauwe cacao, dat is nog eens superfood.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.