Heerlijke lijsterbesgelei

0

September is herfstmaand; augustus de oogstmaand. Etymologisch gaat augustus via agust, en dan ogest naar oust tot het huidige oogst. In het Engels vind je in oogsten, harvest, ons woord herfst terug.

Voor ons is het zomervakantie geweest maar in de zomer werken de planten op hun hardst. De bloei, bestuiving, bevruchting en vorming van de zaden. Om de zaden efficiënt te laten transporteren, werken de planten samen met dieren en mensen. Ze maken lekkere vruchten en bessen voor ons. In ruil daarvoor verspreiden de dieren de zaden, en krijgen ze ook nog eens een bergje goede mest mee, hoe kan je als plantenmoeder je kinderen een betere start geven! Nu ik net mijn lieve moeder verloren heb, ontroert me dat nog eens te meer.

In het Middenduin in Overveen zagen we laatst op een wandeling allemaal aalbessenstruiken staan, onder een spoorbrug. Je voelt je dan een detective, waarschijnlijk hebben vogels in de tuinen in de buurt aalbessen gegeten en vinden ze onder de brug een veilige plek om een poepje te laten.

Hieronder een foto van de bloemen-en kruidenboter die we op Amstelglorie gemaakt hebben, bij de workshop op 23 juli, in de buitenkeuken op de Hemker Hof, de unieke heemtuin van het tuinenpark. Dit nadat we daar hadden rondgelopen en van alles hadden geplukt. Daarnaast zie je nog een klein stukje van de zevenbladpesto (met look zonder look, hazelnoot, olie en kaas).

bloemen-kruidenboter

Deze tijd van het jaar zie ze: de lijsterbes met zijn dikke rode bessen. De bessen zijn eetbaar, maar niet iedereen houdt ervan want ze zijn nogal bitter. Het helpt als er nachtvorst overheen gaat, de bitterstoffen worden dan deels omgezet in zoet. Dat werkt namelijk als antivries. Net als bij de boerenkool zoals bekend.
Voor wie van bitter houdt is dit een lekkere snack, gelei op een blokje kaas. Wil je het ook maken?

Recept lijsterbesgelei

Pluk 100 gram rijpe bessen per potje. Leg een paar dagen in de diepvries. Breng de bessen in zo weinig mogelijk water aan de kook, laat 5 minuten zacht koken, dan laten afkoelen. Zeef pitten en velletjes eruit. Kook met halfzoete geleisuiker en doe in de potten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief via etenuitdenatuur@gmail.com of kijk op http://etenuitdenatuur.blogspot.nl/

Deze bijdrage is geschreven door Wies Teepe.

Comments are closed.