De Herenboerderij: een grote stap richting zelfvoorzienend leven

0

Een uniek project in het Brabantse Boxtel: De Herenboerderij. Steeds meer gezinnen in Nederland beginnen hun vraagtekens te stellen bij onze huidige manier van boodschappen doen en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Weten waar het eten vandaan komt, hoe het is gezaaid, geproduceerd, bewerkt en geoogst is steeds belangrijker voor de huidige consument.

Een manier om nauwer bij de totstandkoming van het voedsel berokken te raken, zien we in Boxtel. Zeventig gezinnen kunnen zo ongeveer de helft van hun wekelijkse boodschappen bij hun eigen herenboerderij halen. Niet naar de winkel voor een bloemkool uit Spanje, maar gewoon in je eigen leefomgeving terecht kunnen voor je groenten, fruit, vlees en zuivelproducten.

Het werk op de boerderij wordt grotendeels verricht door een boer die in loondienst is bij de 70 gezinnen die eigenaar zijn van de herenboerderij. De deelnemers brachten allemaal 2000 euro in en kunnen op deze manier, tegen een bijdrage van 10 euro per week, een groot gedeelte van de eerste levensbehoeften ophalen bij de boer. De boerderij wordt dit weekend opgeleverd en de bedoeling is dat het aantal deelnemers nog doorgroeit tot zo’n 200.

Gezonde producten

De deelnemers mogen meewerken op de boerderij, maar dit is niet verplicht. Wanneer je een rondje over de boerderij loopt, kom je kippen, varkens en een boomgaard met appels, peren en pruimen tegen. Uiteraard worden er ook diverse soorten groenten en aardappelen verbouwd. In het weiland lopen de limousin koeien het hele jaar door buiten. De kalfjes worden geboren zonder hulp van mensen. Alles puur natuur.

De initiatiefnemer van de herenboerderij heeft het voornemen om de komende tien jaar zeker nog 200 van dit soort bedrijven te beginnen. Loes van Bussel is van plan om regelmatig samen met haar zoontje Xander en haar man rond te kijken op de boerderij. Na een jaartje van wikken en wegen besloten ze mee te doen met het project. “Het is prettig dat Xander op deze manier al jong iets meekrijgt van het reilen en zeilen op een boerderij. Hij geniet van de dieren en het is ontzettend goed voor hem om te zien waar ons eten vandaan komt. Bovendien weten wij op deze manier dat we hoogwaardige producten eten.”

In loondienst, maar ruimte voor eigen beslissingen

Geert van der Bruggen, boer op de herenboerderij, geniet van het afwisselende werk. Hij ontvangt een vast salaris en krijgt van de deelnemende gezinnen veel ruimte om zijn eigen beslissingen te nemen.

De man achter dit unieke project, Van der Veer, is geen tegenstander van de bestaande boerenbedrijven, maar ziet wel graag het gesprek op gang komen over een nieuwe vorm van landbouw bedrijven.

Foto: Herenboeren.nl

Comments are closed.