Het is lente en dus mogen de koeien weer naar buiten. Tenminste, een relatief klein aantal. Veel koeien staan jaarrond op stal. Maar niet de biologische koe. Zodra de bodem en weersomstandigheden het toelaten, gaan de staldeuren open. Dat een koe daar vrolijk van wordt is moeilijk wetenschappelijk te checken, maar wel erg waarschijnlijk: huppelend gaan ze naar buiten en genieten ze van het verse, kruidenrijke gras.
Wist je dat bij op stal gehouden koeien:
- Zo’n 70% (ruim 1 miljoen koeien) last heeft van klauw- en pootproblemen?
- Zo’n 45% (650 duizend koeien) rondloopt met uierontsteking en vruchtbaarheidsproblemen?
- Hierdoor ruim 230 duizend koeien vroegtijdig naar de slacht gaan?
- Op een schaal van 1 tot 10 de pijn van deze aandoeningen voor klauw- en pootproblemen wordt ingeschat op 5 tot 7 en voor uierontsteking op 3 tot 8?
- Een pijnsterkte van 3 volgens onderzoekers overeenkomt met het pijnniveau waarvoor wij zelf een pijnstiller zouden willen hebben?
Beweiden kan een deel van de problemen oplossen!
Wetenschappelijke feiten over weidegang:
- De opname van vers gras, met name uit kruidenrijke graslanden, voorzien grazers van mineralen die nodig zijn voor een goede weerstand, gezondheid, groei en productie van melkvee.
- Hoe hoger het aandeel kruiden in de wei, hoe lager het gebruik van antibiotica.
- Voordelen van grazen en weidegang: meer mogelijkheid tot uiten van natuurlijk gedrag, fittere koeien dankzij meer fysieke inspanning, gezondere klauwen en betere genezing van wonden, hogere vruchtbaarheid en lager risico op infecties.
De wetenschappelijke feiten zijn geïnventariseerd door het Louis Bolk Instituut. Kijk voor meer onderzoeksresultaten op www.louisbolk.nl/publicaties.
Op www.wakkerdier.nl vind je data en locaties van koeiendansen in heel Nederland.
Bron: Lekker Weten – Magazine voor een biologische leefstijl, lente 2015
Credits afbeelding: Bert Knottenbeld, licentie: CC BY-SA