Hoe jouw tuin bijdraagt aan een duurzaam klimaat

0

Bij een mooie tuin vol groen denk je automatisch: die is duurzaam. Maar zo simpel is het niet. Een echte duurzame tuin creëer je met de juiste materialen en andere energiezuinige maatregelen die je doorvoert. In dit artikel vertellen we je op welke manieren je met je tuin kunt bijdragen aan een duurzaam klimaat.

Duurzame beplanting helpt het klimaat

Een tuin met veel planten of een groot gazon heeft een belangrijke functie voor het milieu. Dit soort tuinen neemt veel water op bij een flinke regenbui. Zo wordt het riool veel minder belast. Een tuin met tegels neemt nauwelijks water op, waardoor afwateringssystemen veel harder moeten werken. Omdat het weer door klimaatverandering extremer wordt, komen overstromingen vaker voor. Dus is het fijn dat je die kunt helpen verminderen of voorkomen door veel groen te hebben in de tuin. Wil je een vijver aanleggen, kies dan voor duurzame vijvermaterialen met een lange levensduur. En vul de vijver direct met genoeg zuurstofrijke planten.

Duurzame tuinverlichting

De juiste verlichting geeft de tuin sfeer en gezelligheid. Maar tuinverlichting vreet wel stroom. Denk aan spotjes langs het tuinpad of de vijver. De meest duurzame oplossing is om voor de tuinverlichting alleen maar ledlampen te gebruiken. Die zijn in de aanschaf wel wat duurder maar gaan ook veel langer mee. En ledverlichting koop je in prachtige warme kleuren die de sfeer in de tuin nog beter uit laten komen.

Duurzame tuinmeubels

De meest duurzame tuinmeubels zijn tweedehands tuinmeubels. De productie ervan is belastend voor het milieu dus een bestaande tuinset is in die zin duurzamer. Ga je toch shoppen voor nieuwe tuinmeubels, let dan op een aantal zaken. Kies je voor hout, ga dan voor hout met een duurzaamheidskeurmerk. Tropisch of Europees hardhout zijn dan goede keuzes net als naaldhout, mits het een keurmerk heeft. Geïmpregneerd hout is vaak bewerkt met schadelijke chemicaliën en dus niet bepaald duurzaam. Alternatieven voor hout zijn rotan en bamboe. Deze natuurlijke materialen zijn weinig belastend voor het milieu. Rotan bijvoorbeeld groeit snel, dus het kappen ervan heeft minder invloed op het regenwoud. Voor bamboe geldt dat het een sterk materiaal is en dus lang mee gaat.

Duurzame bijgebouwen

Kies bij het plaatsen van schuurtjes, tuinhuisjes, pergola’s en/of speelattributen ook voor duurzame materialen, zoals hout met een speciaal duurzaamheidslabel. Het is beter om kunststof en aluminium te vermijden, want de productie daarvan belast het milieu. Heb je een carport of wil je die laten bouwen? Tegenwoordig zijn er carports die kunnen dienen als elektriciteitsbron. Heb je een elektrische auto of zou je die in de toekomst kopen, dan kun je die zo dus opladen. En schuurtjes en carports lenen zich ook voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo wek je duurzame stroom op en bespaar je op de elektriciteitsrekening.

Hoe werkt de verzekering?

Een duurzame tuin wil je natuurlijk goed verzekeren. Eventuele schade aan of diefstal van tuinmeubels of verlichting vallen onder de extra uitgebreide inboedelverzekering. Bouw je van duurzaam hout een schuurtje of een carport met daarop zonnepanelen die zijn vastgezet? Dan is eventuele schade gedekt via een opstalverzekering. Soms moet je een aparte tuinverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld wanneer je een hele dure tuin hebt aangelegd of speciale tuinmeubels hebt.

Inboedel- of opstalverzekering afsluiten?

Ben je op zoek naar een verzekering? Maak een vergelijking tussen verschillende inboedel-en opstalverzekeringen. Dit doe je door jouw gegevens in te vullen op een vergelijkingssite. Vervolgens krijg je een advies dat past bij jouw persoonlijke situatie. Zo zie je direct waar je het voordeligst uit bent.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise.

Comments are closed.