Hoe maak je ruimte voor jouw zelfherstellend vermogen, als je last hebt van werkstress?

0

Hoe maak je ruimte voor jouw zelfherstellend vermogen, als je last hebt van werkstress?

“Bijna een miljoen Nederlanders loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische problemen.” Volgens het CBS heeft 30% van de werknemers die moeten verzuimen last van werkstress, van burn-out-klachten.
Er blijkt dat 15% van de werknemers te maken heeft met agressie, geweld en ongewenst gedrag van leidinggevenden en collega’s. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva.

Werkstress

Als ik luister naar de mensen om mij heen dan is dit aan de orde van de dag. Het werk zelf geeft plezier en voldoening maar de omstandigheden waaronder het gedaan moet worden leiden tot een veel te hoge druk.

Om jezelf af te leiden plof je ’s avonds in de bank om te relaxen bij de TV…. een spannende triller, een documentaire of het nieuws of een ander scherm. Dan heb je je hoofd even op andere onderwerp. Afleiding.

Die spanning die je mee beleeft op TV, geeft echter hetzelfde effect als wanneer je het in werkelijkheid beleeft. In de hersenen wordt angst en spanning voortdurend geregistreerd via de amygdala (stress sensoren in de hersenen). Je lichaam reageert met verhoogde stress signalen, vaak onbewust en reflexmatig.

Verschillende functies van je hersenhelften

Wist je dat de linker en rechter hersenhelft in je hoofd een verschillende functie hebben?
Die twee op elkaar lijkende gebieden hebben een verschillende taak en ook een verschillende frequentie:

  • In het dagelijkse leven gebruiken we veelvuldig onze linkerhersenhelft: dat deel van ons brein is gespecialiseerd in analytisch en logisch denkwerk. We ordenen de informatie of we zetten onze gedachten netjes onder elkaar. We rekenen, puzzelen, lezen, sorteren en volgen instructies op. We maken redeneringen en plaatsen zaken in een perspectief. De linkerhersenhelft functioneert sneller.
  • De specialisatie van de rechterkant van het brein is het zien van de samenhang tussen afzonderlijke delen. Dit deel van het brein richt zich op beelden, kleuren, gevoelens en intuïtie. Rechts associeert en voegt kleuren en beelden toe aan de woorden en ideeën. Rechts denkt in patronen, plaatjes en in ‘gehelen’. De rechterkant van het brein functioneert trager.

Verbetering van de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft bevordert de rust in je hoofd. Je krijgt meer overzicht op de wereld, en de integratie tussen je verstand en gevoel verbetert.

Oefeningen voor de hersenen

Oefeningen die links en rechts van je brein beter laten samenwerken zijn bijvoorbeeld:

  1. De muzikale toegang

Muziek raakt ons gevoel. Een goede muziekkeuze heeft een ontspannende en tegelijkertijd stimulerend effect hebben op de hersenen. Met muziek bevorder je de creativiteit en beïnvloed je het niveau van je energie.

  1. Zing of speel en beweeg tegelijkertijd

Een leuke manier om nieuwe verbindingen tussen beide hersenhelften aan te leggen is zingen of een instrument bespelen en tegelijkertijd bewegingen uit te voeren. Wiegen met je lichaam, breng je handen, armen en voeten in beweging.

  1. Jongleren

Een beproefde manier om beide hersenhelften beter met elkaar samen te laten werken. Oefen jezelf om 2 ballen in de lucht te houden. Ook het bespelen van een muziekinstrument (of andere activiteiten waarbij je beide handen nodig hebt) heeft deze stimulerende werking voor de hersenen.

  1. Denk in beelden 

Leg eens een verzameling (ansicht)kaarten aan. Gebruik die afbeeldingen om op nieuwe ideeën te komen.

  1. Op zijn kop 

Maak een tekening op zijn kop of schilder een portret van een foto die op zijn kop staat. Of probeer een stuk tekst op zijn kop te lezen.

  1. Linksom

Maak een tekening met je linkerhand, leg je muis links, poets je tanden met de andere hand, draag je horloge links of leg je mes en vork andersom.

  1. Omgedraaide rollen

Draai vaste rollen eens om. Wees als baas een dag werknemer. Laat je kinderen een keer de rol van ouder vervullen. Volg je danspartner als je haar gewoonlijk leidt.

Ruimte voor het zelfherstellend vermogen?

Genieten schept ruimte voor het zelfherstellend vermogen. In de laag van Theta- en Delta- hersengolven kom je in het gebied van regeneratie, herstel en genezing. (zie een vorige blog).

Meditatie is een uitstekend middel om naar een lagere hersengolf beweging te komen. Meditatie is niet voor iedereen de weg. Gelukkig zijn er vele wegen naar Rome. Wandelen, rustig wandelen in de natuur ook prima, sporten uitstekend, maar laat de drang tot prestatie en concurrentie dan wel even thuis. Bewegen om het bewegen zelf. Tijd door brengen samen met je gezin of met je dieren of met jezelf en daarvan genieten. Plezier en voldoening ervaren aan hetgeen wat je doet, i.p.v. prestatiedruk en concurrentie.

Ook klankbehandeling is een van de manieren waarop je de innerlijke rust en ontspanning bevordert. De hogere hersenfrequenties worden lager. De toegang tot de rechterhersenhelft wordt makkelijker. Omdat je in het geheel wordt aangeraakt met de klank herstelt de vitaliteit, de rust en ontspanning en komt het plezier in het leven terug.

Ik ben me er goed van bewust dat ik niet volledig ben met deze blog. Het is mijn bedoeling om je met deze info te helpen; om te begrijpen en inzicht te krijgen. Om zo je eigen keuzes te kunnen maken voor een volgende stap op weg naar meer rust en plezier in het leven. Dat leidt ontegenzeggelijk tot een verbetering van je zelfherstellend vermogen.

Warme groet, Corrie Derks
https://klankbehandeling.nl
welkom@corriederks.nl
0611432456

 

 

 

Comments are closed.