Hoe stevig sta jij op je benen?

0

‘Use it or loose it’ is een gevleugelde uitdrukking als het gaat over onze spieren. Als je je spieren niet regelmatig oefent, verliezen ze hun kracht. Mensen die met een botbreuk tijdelijk aan de stoel gekluisterd zijn geweest hebben dat aan den lijve ondervonden. Na een week stilzitten ben je zo 1½ kilo spiermassa kwijt.

Het meest actuele beweegadvies van de gezondheidsraad voor volwassenen en ouderen luidt dan ook:

  • zit niet te vaak stil; beweeg elk uur een paar minuten. Kopje thee inschenken, een wasje ophangen, even naar de wc een verdieping hoger…
  • beweeg minstens 2,5 uur per week matig intensief: ga bijvoorbeeld meerdere dagen per week wandelen of fietsen
  • doe minstens 2 keer per week activiteiten die je spieren en botten versterken, voor ouderen is het advies dit te combineren met balansoefeningen

Tanden poetsen op één been

Je kunt natuurlijk lid worden van de sportschool, wat veel mensen in januari doen, maar thuis aan de slag kan ook. Tanden poetsen op één been bijvoorbeeld is een uitstekende balans-oefening, ‘s ochtends je linker- en ’s avonds je rechterbeen trainen. Heel belangrijk ook als val-preventie. Het helpt bij deze oefening om je te focussen op één punt en tegelijkertijd je buikspieren aangespannen te houden. Zet ‘m op!

Ons lichaam heeft meer dan 600 spieren. Hoe houd je je spieren zo sterk en soepel mogelijk? Het AVROTROS-programma Dokters van Morgen deed afgelopen jaar een experiment op het gebied van spierkracht.

Fit in je eigen woonkamer

Als onderdeel van het experiment werden er twee work-outs ontwikkeld, die je thuis in je eigen woonkamer kunt uitproberen. Zo geef je je spieren extra aandacht. Via de bovenstaande link vind je de oefen video’s. Je herkent wellicht enkele oefeningen, thuis zijn ze meestal gemakkelijker uit te voeren.

Hartelijke groet van Hilda Mossink

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan graag met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem gerust contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934. Altijd fijn als je reageert.

Comments are closed.