Hoe word je een vet-verbrander?

0

We eten in het algemeen teveel en te vaak. Te veel vooral van ‘verkeerd’ voedsel, zoals fabrieksmatig bewerkte koolhydraten en suikers, leeg voedsel. Koolhydraten en suikers geven je op korte termijn snelle energie (vergelijk het met een fel brandend vuurtje met droge houtjes) maar ze voeden je nauwelijks.

Gezonde vetten en eiwitten

En daarnaast eten we juist te weinig gezonde vetten en eiwitten. Eiwitten zijn hard nodig als bouwstof voor herstel en groei. Als energiebron heb je echter véél meer aan gezonde vetten dan aan koolhydraten. Je hebt er minder van nodig en vetten branden veel langzamer (vergelijk het met een traag brandend houtblok).

Meer dan de helft is chronisch ziek

Het eten van bewerkt voedsel kan, (samen met te weinig beweging, teveel stress en te weinig slaap) leiden tot laaggradige ontstekingen die weer aan de basis liggen van chronische ziekten. Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen heeft één of meer chronische ziekten waarvoor medicatie gebruikt wordt. En dát terwijl je deze conditie met het aanpassen van je leefstijl kunt verbeteren.

Van suikerverbrander naar vet-verbrander

Vers en onbewerkt (dus niet in de fabriek bereidt) voedsel helpt je conditie de gezondere kant op: meer eiwitten en gezonde vetten en groenten geven verzadiging, en minder suikerbehoefte. Zo kun je met minder vaak eten per dag toe.

Het Voedingscentrum adviseert om naast drie hoofdmaaltijden per dag, drie tussendoortjes te eten. Zo moet onze spijsvertering zes keer (of vaker…) per dag hard aan het werk. Dat geeft veel onrust in je lijf en houdt je in suikerverbranding. Drie (of twee keer) keer per dag eten is meer dan genoeg, zeker als je maaltijden voedzaam genoeg zijn en weinig koolhydraten bevatten.

In vetverbranding zijn heeft verschillende voordelen:

  • Je voelt je veel energieker en gezonder.
  • Je hebt je minder last van energie-dips.
  • Je humeur wordt stabieler.
  • Je bereikt gemakkelijker een blijvend gezond gewicht.
  • Je wordt minder gevoelig voor ontstekingen.

Intermitterend vasten

Er is online veel informatie te vinden over IF (intermitterend vasten). Dit betekent dat je minder vaak per dag eet. Bijvoorbeeld: je ontbijt uitstellen totdat je écht trek krijgt. Of je eet alleen binnen een tijdslot van 8 uur per etmaal, bijvoorbeeld tussen 12-20 uur. Deze vorm van tijdelijk vasten brengt je spijsvertering tot rust, en helpt je richting vetverbranding. Een weldaad voor je lijf!

Hartelijke groet van Hilda Mossink
info@eet-echt-eten.nl

Comments are closed.